De Citit : Recomandări

Caviarul si bauturile ce-l pot insoti

| 25 ianuarie

Caviarul, produs de lux prin excelenta, face sa viseze pe multi gastronomi si pe cei mai rafinati gurmanzi. Caviarul Almas, care in limba rusa inseamna diamant, este cel mai scump din lume, are culoarea alba si provine din sturioni salbatici. El era cunoscut in trecut ca fiind alimentul conducatorilor din Iran. Caviarul Beluga este dat de specia cea mai mare din familia sturionilor ce produce si ouale cele mai voluminoase, cu un grad redus de conservare.
Caviarul in combinatie cu champagne rezulta o oda a placerii, sau perfectiunea gastro-oenologica. Caviarul si champagne sunt de cele mai multe ori produse simboluri ale sarbatorii si in acelasi timp purtatoare de intense emotii senzoriale. Caviarul poseda persistenta si generozitate in perfecta simbioza cu bogatia senzoriala a sampaniei. Notele de fructe uscate ale caviarului raspund pe masura aromelor de fructe confiate ale sampaniei, notelor de proaspat prajit si subtil condimentate, in timp ce efervescenta delicata a sampaniei conduce spre sublim rotunjimea naturala a caviarului.
O data alese varietatile de caviar, intrebarea cruciala este: ce sa acompanieze?
De foarte multe ori se propune o alternare intre vin si vodka nature, in functie de meniu si de circumstante. Caviarul nu se mananca, el se degusta. Vodka degreseaza gura, racoreste, permite caviarului sa se desfasoare si reinnoieste placerea de fiecare data cand se trece la urmatorul fel de mancare. Caviarul are un gust pronuntat, iodat, usor amarui, cu tente usor saline, de un rar rafinament si cu o mare putere de incantare a papilelor.
Degustarea caviarului inseamna a deschide portile senzatiilor incantatoare si particulare. De obicei degustarea se acompaniaza cu o vodka pura, seaca, pastrata la rece. Spumantul este bogat, copios, amplu, destul de complex si el pregateste intrarea caviarului, astfel ca mariajul poate atinge cote sublime! Daca vodka are tendinta sa anestezieze papilele, sampania va sti sa le gadile, sa le puna in asteptare, sa le pregateasca pentru a primi valurile de savori ce le da caviarul.