De Citit : Editoriale

Sclavii din retea

| 11 martie

Credeam ca internetul va crea o societate de oameni fara frontiere, liberi si egali. Se naste insa acum un neofeudalism digital.

Noua forma de exploatare a milioanelor de internauti este fara durere, sclavii moderni primesc chiar servicii gratuite sau mici recompense financiare. Modelul crowdsourcing a aparut de cativa ani. Un exemplu extrem este Mechanical Turk, serviciu propus de Amazon care reuneste o sumedenie de actiuni migaloase: traduceri, tags-uri, comentarii, pentru sume derizorii care merg de la un cent la …un pumn de dolari. Tot din crowdsourcing face parte si sistemul Recaptcha.

Zilnic, sunt utilizate circa 100 de milioane de „captcha“, o suita de caractere diforme, pe care trebuie sa le copieze internautul care vrea sa-si dovedeasca apartenenta la genul uman, spalandu-se de banuiala infamanta ca ar fi vreo masina ticaloasa aflata pe punctul de a improsca spamuri. Aceasta tehnica este utilizata la numerizarea terfeloagelor impanate cu cuvinte ilizibile, pe care programele de lectura nu reusesc sa le descifreze. Prin sistemul Recaptcha internautii sunt pusi la contributie pentru a descifra cuvintele ilizibile si a contribui astfel, benevol, la imbogatirea lui neica Google. Internautul produce texte si imagini care devin proprietatea marilor retele si care multiplica traficul ce sta la baza veniturilor publicitare inghitite de barosani. Parazitul imaterial ramane „soft“, el este in perfecta simbioza cu victima sa, pe care vrea doar sa o exploateze, nu sa o distruga. Matteo Pasquinelli, un teoretician media, spune ca „in epoca feudala exista exploatarea pamanturilor cultivate de taranii aserviti, acum, in epoca internetului, sunt exploatate spatii imateriale, cultivate de producatori culturali, „prosumers“ (consumatori producatori) si partizani ai fenomenului "free culture”.