De Citit : Editoriale

Exista cadouri dupa Craciun?

| 18 decembrie

Da. Pe 29 decembrie, luni, la ora 17. Unde? Unde?
Dergin Tokmak este cunoscut ca artist de Street Dance sub numele de Stix. A inceput cu breakdance in anii ’90 prin cluburi de cartier din Germania. Dupa zece ani a fost consacrat in liga A prin cooptarea sa in Cirque du Soleil. Nu stiu daca ati tresarit citind chestiile astea despre Dergin, despre care sunt sigur ca n-ati auzit pana acum. Ei bine, adaug eu un detaliu care va va face sa va doriti sa-l vedeti: Stix danseaza in carje. L-am cunoscut la Bucuresti*, zilele trecute. Are un trup mult prea mic pentru energia din el. A dansat, apoi a coborat de pe scena si s-a aruncat intre oameni dornic sa cunoasca multa lume, man. Danseaza si traieste ca un hip-hop-er.
Laurie Rubin, vazuta de New York Times, are “o putere artistica fascinanta”, iar vocea ei are “tonuri bogate, patrunzatoare, dense ca pamantul”. Este o tanara mezzosoprana, cantareata de opera, care a cantat deja pe cele mai mari scene din Statele Unite si Marea Britanie. A cantat, zilele trecute, impreuna cu pianista Jenny Taira si la Bucuresti si Brasov**, unde a emotionat multi oameni care nu asculta de buna voie muzica de opera. Si un ultim detaliu: Laurie este nevazatoare ceea ce nu are nici un efect asupra muzicii, in schimb a motivat-o sa scrie “Tu visezi in culori? Cum vede lumea o fata fara vedere” – un volum autobiografic.
Fundatia Mana de Lucru si coregrafa Catrinel Catana au produs un moment coregrafic. Dansatorii sunt adolescenti ale caror miscari au fost armonizate de Catrinel Catana in asa fel incat sindromul Down sa nu incurce, ci sa fie parte dintr-un spectacol de sublima sensibilitate.
Nea Vasile si taraful de la Marsa. Pentru Nea Vasile cel mai greu lucru, cand canta, este sa se opreasca inainte de momentul potrivit. Iar momentul potrivit este epuizarea pe care o produce extazul.
Ce au in comun cei de mai sus? Ei bine, daca doriti, ei se vor intalni cu voi la TVR1, la Gala Persoanelor cu Dizabilitati***. Cand? Cand?
Mircea Toma****
* Cu sprijinul Ambasada Germaniei la Bucuresti.
**Cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti.
*** Eveniment organizat de ActiveWatch si Fundatia Motivation, co-produs de TVR. Alaturi de: Dedeman si Fundatia Vodafone Romania
****membru ActiveWatch