Rom/Rum/Ron/Rhum
In principal, romul asa cum il stim noi azi, isi datoreaza existenta unor doua mari personalitati si a unor serii de evenimente fericite! Povestea romului incepe in anul 1493 atunci cand Cristofor Columb, pentru a asigura productia de zahar a Europei, a introdus trestia de zahar in America Centrala si de Sud. Mai precis, prima insula din Caraibe in care a fost introdusa trestia de zahar a fost Haiti (La Spagnola). Hernan Cortes, un conchistador si navigator a fost persoana care a introdus alambicul si implicit distilarea in lumea noua, parca prevazand uriasele oportunitati de producere a alcoolului.
S-a observat ca in urma obtinerii zaharului rezulta un produs secundar dulce si inchis la culoare: Melasa. Aceasta daca este fermentata si distilata rezulta un alcool, care era consumat in general de catre sclavi, pirati si marinarii flotelor regale. In anul 1655 marinarii flotei britanice si-au primit pentru prima data faimoasa ratie de rom, care a inceput cu aprox. 0,5l pe zi, fiecaruia!
In anul 1740, amiralul Edward Vernon, a dat legea: Ratia de rom trebuia diluata cu apa si apoi bauta, unii primeau chiar si lamaie si zahar pentru a-si "imbunatati" aceasta bautura. Ei ii spuneau GROG. Proprietarii plantatiilor de trestie de zahar, si-au indreptat cu adevarat atentia spre aceasta bautura distilata in secolul 19, fiind de altfel constransi de abia dupa ce s-a descoperit sfecla de zahar si randamentul ei mai eficient si productiv, dar si de faptul ca in 1805 Napoleon a interzis comercializarea oricarui bun adus din Lumea Noua (inclusiv a zaharului).
Romul incepuse deja sa fie o bautura la moda. Inca din secolul 19 se consumau punch-uri calde sau reci care aveau la baza rom. Producatorii au inceput sa-l invecheasca in butoaie, sa-l "refiniseze", sa-l amestece cu condimente, sa creeze diferite blend-uri, barmanii sa-l mixeze in cocktailuri (1806)… s-a dat startul unei noi CULTURI.
www.barmania.ro