De Citit : Recomandări

Servirea vinului

| 04 aprilie

Reguli si mentiuni
Pentru ca vinul sa-si etaleze toate insusirile si sa fie apreciat cum se cuvine, el trebuie pregatit si servit respectand o serie de reguli. La restaurant prima data este aratata sticla, dupp care dopul, apoi se miroase vinul, sa gusta vinul si in sfarsit sommelierul il poate servi. Dupa acceptarea vinului de catre gazda care a facut comanda, se poate incepe servirea oaspetilor in sensul acelor de ceasornic, dupa cum urmeaza: daca exista un oaspete de onoare (de obicei acest lucru este anuntat in momentul rezervarii mesei la restaurant) el sau ea trebuie servit primul, apo femeile in varsta, femeile tinere, barbatii in varsta, barbatii tineri.
Paharul gazdei va fi intotdeauna umplut ultimul. In cazul in care se serveste un vin alb, sticla trebuie pusa in frapiera. In cazul unui vin rosu, sticla se aseaza in fata gazdei pe o farfuriuta, cu eticheta indreptata spre el/ea. Paharele trebuie mentinute umplute la nivel, pe toata durata cinei. Mentiuni: Atunci cand se toarna vinul in pahare, eticheta trebuie sa fie indreptata mereu catre oaspete.
Sticla nu trebuie sa atinga paharul. Dupa ce o cantitate suficienta de vin a fost turnata in pahar, sticla trebuie inclinata cu gatul in sus la aproximativ 45 de grade, operatiune urmata de o scurta si usoara rotatie in vederea evitarii caderii fatalei ultime picaturi pe fata de masa. Daca o a doua sticla este comandata la masa, modul corect de servire este plasarea de pahare curate in fata fiecarui oaspete. In cazul in care este servit acelasi vin, cu acceptul gazdei oaspetii isi pot pastra aceleasi pahare, care vor fi doar umplute la nivel.
Singura persoana care primeste pahar curat in acest caz, este gazda, in vederea verificarii calitatii celei de a doua sticle de vin. Paharele goale trebuie sa fie ridicate. Paharele nu trebuie sub nicio forma atinse decat de picior. In cazul paharelor fara picior, acestea trebuie apucate de jumatatea de jos.
Degetele chelnerului sau somelierului nu trebuie niciodata sa atinga un pahar in jumatatea superioara indiferent daca acesta contine o bautura, este murdar sau este gol.
www.culturavinului.ro