De Citit : Editoriale

Motivarea angajatilor

| 18 aprilie

O problema de cultura organizationala
Cred ca in cele mai multe companii angajatii sunt selectati pe criterii de performanta si specialitate mult mai mult decat pe criterii care tin de valori personale si cultura organizationala a companiei. Acest lucru se intampla de obicei pentru ca nu exista cu adevarat o cultura organizationala, ci doar o insiruire de valori ale companiei, care sunt trecute pe site-ul acesteia pentru a umple spatiul alb de pe pagina ”Despre noi”. Astfel, apare o problema de motivare a angajatilor.
Cei mai multi dintre acestia vor veni la birou pentru a-si face norma de 8 ore de munca, pentru a-si incasa salariul, sa aiba suficienti bani sa isi plateasca ratele la banca si cheltuielile cu iesirile in oras. Atmosfera la locul de munca va fi mereu cea dintre colegii unei clase de la scoală, nicidecum cea dintr-o familie unita. Pentru a imbunatatii munca in echipa si performanta companiei cred ca este nevoie de sudarea relatiilor intre angajati.
Acest lucru trebuie sa inceapa in primul rand printr-o selectie la angajare in care sa primeze calitatile personale mai mult decat cele profesionale. Mai apoi crearea unui mediu de prietenie dincolo de colegialitate, va ajuta angajatii sa lucreze mai bine ca echipa, decat ca indivizi care isi urmeaza propriile interese.
Pentru a observa diferenta dintr-o echipa unita si una in care fiecare individ isi urmeaza propriul scop, invit oricare manager sa isi petreaca un weekend in compania echipei de conducere dintr-un ONG. Puterea voluntariatului leaga prietenii dincolo de colegialitate si uneste profesionisti pentru un scop comun dincolo de interesele personale.
Mi-ar placea sa vad in mai multe companii dorinta de implicare a angajatilor pe care o observ la membrii din unele ONG-uri, sau sa vad manageri care sa fie deschisi sa invete de la tineri voluntari care nu au uitat sa se bucure in echipa de micile victorii la fel de mult ca de marile reusite.
Mult succes!
www.calinbiris.ro