Si precum spuneam cu un numar inainte: Alba Iulia. Dupa lansarea officiala a Slow Food Tara Fagarasului, Consiliul Judetean Alba a avut initiativa de a invita toate convivium-urile din tara la o discutie legata de conceptul Slow Food. Turda, Cluj, Brasov, ADEPT au raspuns chemarii si am avut o masa rotunda.
Cavalerii mesei rotunde au fost cei trei reprezentanti ai Slow Food Brasov care au ridicat foarte atent problema ajungerii pe piata a produselor micilor producatori din Romania. Conditiile de igiena, pastrarea retetelor traditionale, tendinta de non asociere a producatorilor, intermediarii care vand marfurile la suprapret.
In concluzie curat, bun corect.
Ca la orice intrunire cavalereasca nici domnitele n-au fost mai prejos. Alba Iulia a fost reprezentata de una dintre ele, care a descoperit cu ajutorul nostru ca, proiectele sustinute de Consiliul Judetean sunt un inceput mai mult decat promitator pentru batalia slow food-ista. O domnita producator din Blaj cultiva exclusiv bio si se lupta pentru extinderea ideii si pentru desfacerea legumelor.
Domnita de la ADEPT are la-ndemana un model de fabrica in mediul rural care da posibilitatea producatorilor sa-si imbutelieze produsele. Un bun exemplu de replicat. Noi, cei de la Cluj avem un instrument perfect pentru scopurile noastre si acela este Transilvania Fest, festivalul de cultura si mancare aflat la a saptea editie, ce va fi organizata in vara aceasta la Blaj.
Si desigur daca e vorba de mancare sa nu uitam de placintele traditionale care erau pe masa rotunda si din care ne-am infruptat cu totii. Adina Ratiu
www.slowfood.com
http://www.fundatia-adept.org
www.transilvaniafest.com