Am ales acest subiect pentru Dumneavoastra deoarece consider ca este deosebit de important sa cunoastem toate aspectele legate de acesta. Gheata nu este nimic altceva decat apa aflata in stare solida… in urma scaderii temperaturii sub 0 grade Celsius. 98% dintre bauturile in amestec (cocktail-uri) se servesc cu gheata sau foarte bine racite cu ajutorul acesteia.
Gheata in cocktail-uri nu este un “moft”, ea este absolut necesara deoarece are un rol foarte bine definit. Intai, gheata este un agent rapid de racire, astfel alcoolul va fi absorbit mult mai greu de catre sange si implicit pompat catre creier.
De asemenea cu cat volumul de gheata este mai mare, cu atat topirea acesteia se realizeaza mai greu, iar diluarea se va produce mai lent si uniform. Gheata trebuie sa aiba urmatoarele proprietati: sa fie transparenta, tare, curata si uscata. In baruri o gasim in urmatoarele forme: cuburi, fulgi, pisata, sparta, sfera sau diamant.
Particular putem intalni gheata sub diferite forme de pahare avand acelasi rol: de racire si diluare. In al doilea rand gheata este un element de baza al cocktail-urilor pentru simplul fapt ca prin topire va deveni un agent de diluare si ingredient in acelasi timp. Apa rezultata va influenta caracteristicile si textura cocktail-urilor si a bauturilor.
Puritatea apei este o proprietate de baza, in mixologie urmarindu-se neutralitatea acesteia. Apa scoate in evidenta proprietatile organoleptice, prin simplul fapt ca ea dilueaza volumul de alcool si astfel pune in evidenta mai accentuat aromele existente fara a modifica in esenta caracteristicile principale.
Corpul unui adult contine cca 70% apa, fructele si legumele cca 80%, planeta Pamant 71% , cerealele aproximativ 35% , iar bauturilor alcoolice obtinute prin distilare li se adauga dupa caz, circa 50% apa.
www.barmania.ro