De Citit : Recomandări

Cocktail-uri celebre

| 27 iunie

Sazerac
Inca un “greu” care a influentat generatii de barmani si de clienti deopotriva. Desi are peste 180 de ani, cocktailul Sazerac este o prezenta foarte timida (generos fiind) in meniurile barurilor de la noi. Sazerac a fost inventat de catre farmacistul Antoine Amadie Peychaud, un emigrant din Indiile de Vest in New Orleans. Era o obisnuinta a acelor timpuri ca aceste bauturi/cocktail-uri sa treaca deghizate in asa-zise “bitter-uri de stomac”, medicamente, devenind foarte populare si datorita legislatiei fiscale a bauturilor alcoolice.
Denumirea de Sazerac provine de la baza alcoolica ce s-a folosit initial: cognac-ul Sazerac de Forge et Fils. Popularitatea acestui cocktail a dus la deschiderea unui super-bar in anul 1852 care s-a numit Sazerac Coffee House. Barul avea 39 de metri, iar 12 barmani preparau Sazerac pentru oaspeti. Reteta originala a suferit cateva modificari de-a lungul timpului datorita mai multor factori.
Dupa Razboiul Civil American (1861-1865) gusturile americanilor s-au schimbat, iar whiskey-ul de secara a substituit brandy-ul care, de asemenea, ajungea tot mai greu din Franta. Asadar, intr-un pahar old fashioned se adauga gheata pisata si 10 ml de Abshinte, se amesteca si se lasa deoparte; intr-un alt pahar old fashioned se adauga 50 ml cognac sau Rye Whiskey, 1 cub de zahar sau 15ml sirop de zahar si 3 picuri generosi de Peychaud Bitter, gheata, iar apoi se amesteca pana cand bautura se va raci considerabil si bineinteles diluarea se va controla vizual.
Se goleste gheata pisata cu Absinth-ul din primul pahar, apoi toata compozitia din al doilea se strecoara cu ajutorul unei strecuratoare julep in primul. Se orneaza cu coaja de lamaie. In 1912 Absinth-ul a fost interzis in Statele Unite, iar inlocuitorii acestuia au fost Ricard, Pernod sau Herbsaint. Azi cocktail-ul Sazerac este asociat cu Sazerac Bar din Farimont Hotel – New Orleans care, de asemenea plateste o taxa anuala pentru folosirea numelui companiei Sazerac.
La 23 iunie 2008 Sazerac a fost proclamat de catre autoritati cocktail-ul oficial al New Orleans-Louisiana.
Sazerac NU se serveste cu gheata si se consuma cu responsabilitate!
www.barmania.ro