Nuante, gusturi si culori
Vinul este una dintre primele creatii ale umanitatii, cultura vitei de vie si a vinului fiind strans legata de istoria omenirii. Datele arheologice atesta originea vitei-de-vie si a vinului in marile culturi ale Greciei, Romei si Egiptului. Mai mult decat atat, au existat si zei ai vinului si ai vitei-de-vie precum Dionysos la greci si Bachus la romani. Dintotdeauna vinul a fost prezent la sarbatori, la ceremonii, a fost folosit ca medicament si/sau antiseptic si ca aliment furnizor de elemente nutritive.
Cultura vitei-de-vie a fost o preocupare importanta si pentru romani, inca din vremuri stravechi. Podgoriile de la noi din tara furnizeaza diverse sortimente de vinuri, precum Grasa, Tamiioasa, Babeasca, Busuioaca, Feteasca alba, Francusa si altele.
Feteasca alba este un soi romanesc bogat in nuante ce-i sunt caracteristice: fructuos, fin, catifelat, echilibrat in aciditate si alcool. Cand este tanar, vinul pastreaza gustul strugurelui cules proaspat si bine copt, cu aroma de flori de camp si miere. Prin invechire, aromele se maturizeaza si capata un buchet placut, savuros si fin.
Francusa este un vin alb cu o identitate usor de recunoscut si de retinut datorita notei sale invioratoare, gustului placut si echilibrat, motiv pentru care poate fi recomandat consumatorilor de vinuri seci.
Grasa este un vin considerat de specialisti o adevarata bijuterie a viticulturii romanesti, un privilegiu mostenit de secole. Are un gust dulce, licoros, plin, onctuos, catifelat, discret, aroma atractiva care sugereaza gustul mierii culese din flori de vita-de-vie, miros de coaja de paine prajita si gust de miez de nuca.
Busuioaca are cel mai renumit sortiment la Bohotin. Este un vin demisec sau dulce, de culoare rosu aprins, cu nuante spre visiniu deschis, aroma si gust placut, caracterizat prin eleganta si finete.
Babeasca este un vin rosu, agreabil la gust, cunoscut inca de pe vremea lui Stefan cel Mare. Este un vin sec, puternic, plin de nerv, dar in acelasi timp lipsit de duritate.
Feteasca neagra este un vin rosu-rubiniu, sec, echilibrat la gust, buchetat, puternic.