De Citit : Recomandări

Turismul gastronomic – vis de perspectiva sau reverie?

| 12 ianuarie

Turismul viitorului este delicios! Noul val este turismul de destinatie, unde mancarea este cea mai recenta moda! Voayeuri din toata lumea vor sa devina specialisti in bucatarie internationala si turism, fara sa se ridice din fata televizorului. Asta in timp ce bucatari mai mult sau mai putin faimosi ne incanta cu mancaruri delicioase, sau in timp ce reviste lucioase promoveaza locatii exotice unde mancarea este subiectul principal.
Cu totii mancam cand calatorim, iar in ultimii zece ani turistii au devenit din ce in ce mai interesati si afle de unde provine mancarea lor, care sunt traditiile si obiceiurile care insotesc aceste mancaruri si cum au ajuns ele pe masa lor.
Ce loc ar putea fi mai bun pentru turism gastronomic decat Transilvania? Cu o multime de mancaruri senzationale cu gusturi unice, cum sunt sarmalele sau salata de vinete, gemul, mierea si muraturile. Toate gatite de producatori locali harnici si primitori care sunt pregatiti nu doar sa serveasca o masa exceptionala, ci si sa prezinte povestea din spatele mancarii.
Ce e cel mai important este ca avem cu totii acces la aceasta minunata locatie, perfecta pentru turism gastronomic si cu turisti nerabdatori sa prinda sansa sa guste delicatesele transilvanene, sa invete despre retetele locale si sa cunoasca povestile oamenilor prin intermediul mancarii.
Pentru a urma indemul lui Jamie Oliver, cu totii putem deveni parte a revolutiei prin mancare. Fie ca oferim o lectie despre istoria palincii, fie ca impartim cu cineva o masa traditionala sau conducem o expeditie pentru cules fragi si mure, Transilvania este o zona minunata unde fiecare dintre noi putem deveni fie turisti, fie ghizi.
Richard Brown
www.slowfoodcluj.ro