De Citit : Recomandări

Siropuri Home-Made

| 17 iunie

Odata cu dezvoltarea bartendingului si ascensiunea barmanilor in plan profesional, fiecare dintre acestia isi construiesc, mai devreme sau mai tarziu, propriile cocktail-uri. Retetele originale, unele sofisticate, altele simpliste in compozitie, folosind metode de preparare ingenioase, apelandu-se la mixologia moleculara sau imprumutand tehnici din gastrononie, folosind ingrediente clasice consacrate sau propriile ingrediente asa numite „home–made”, au menirea de a pune amprenta proprie unui cocktail de succes.
Vara aceasta sunt la moda siropurile home-made, facute in casa, dupa retete clasice sau originale. De obicei, aceste siropuri sunt realizate ca simplu decoct compus din apa, zahar si anumite plante alimentare sau medicinale, seminte, dar si flori sau fructe deshidratate. Densitatea viitorului sirop este decisa pe loc, urmarindu-se atent evaporarea apei in timpul fierberii. Pentru a se conserva pentru un timp indelungat se adauga la imbuteliere acid acetilsalicilic. Mai sunt si alte metode de a obtine siropuri cum ar fi infuzarea cu abur, extractia prin presare la cald sau prin presare la rece, insa „principiul ceaiului” este cel mai simplu.
Am facut si am intalnit siropuri home-made din te-miri-ce: iasomie, musetel, papadie, soc, chimen, scortisoara, cuisoare, coji de portocale si lamaie, flori de salcam, flori de trifoi, ceai negru, ceaiuri de fructe deshidratate, de zahar ars (caramel). Vorbeam zilele acestea cu Razvan de la Booha despre siropul din petale de trandafiri pe care el il va face in curand alaturi de multe altele sau chiar combinatii de arome.
Un lucru este esential in realizarea de home-made-uri: trebuie sa cunosti foarte bine ingredientele ca si structura, arome si compusi (unele plante/flori la anumite temperaturi pot elibera substante nocive) si, bineinteles, sa-ti dezvolti tehnica de obtinere.
Va doresc sa le descoperiti si sa le savurati cu placere si responsabilitate.