De Citit : Recomandări

Restaurant Hora – o experienta culinara speciala

| 05 martie

Umbla vorba prin oras cum ca la restaurantul Hora este un bucatar de exceptie, cu nenumarate concursuri de gastronomie la activ, asa ca nu mi-a trebuit mult sa ma hotarasc sa dau o fuga sa vad cum stau lucrurile.
Amplasat intr-un superb cartier rezidential al Clujului, la doar doi pasi de Red House (specific unguresc), Hora promite un mano a mano hotarat cu acesta, din dorinta de a stabili care bucatarie e mai buna, cea traditional romaneasca sau cea ungureasca.
Forma in U a fostei alimentare comuniste, din care Hora ocupa o parte, nu ajuta aspectul exterior, insa cladirea este renovata recent in zona restaurantului, care are amenajata la intrare si o incapatoare terasa acoperita.
Interiorul, nu reuseste sa transpuna eficient in practica ideea unui restaurant traditional, fiind prea putin rustic. Doar cateva oale si polite de lemn se lupta cu termopanele si gresia pentru victoria finala, astfel ca ambianta duce lipsa de caldura care speram sa o gasim la interior. In schimb, suprafata mare a geamurilor inunda efectiv localul cu lumina naturala si totul este foarte curat, semn ca exista cineva care supravegheaza atent activitatea.

O simpla privire asupra multitudinii de diplome de la diverse concursuri interne si internationale ce se afla la vedere intr-o nisa din perete, lamuresc imediat cine este acea persoana: Maria Rusu, managerul restaurantului.
La aflarea vestii, mi se instaleaza o adevarata nerabdare gastronomica, inoculata deja de la intrare de mirosul persistent de mancare din sala, iar mana apuca tremurand de emotie meniul pe care mi-l intinde prompt un chelner imbracat intr-o uniforma impecabila.

Lucrurile incep impresionant, cu specialitatea casei medalion de strut cu sos dulce acrisor si specialitatea bucatarului, foie gras, insa specificul fiind autohton, trec sa consult bucatele specifice locurilor.

Sar peste alte cateva exotisme de genul camembert pane cu sos de fructe de padure – 20 lei, creveti pane cu sos cocteil – 40 lei si ajung la ceea ce ma interesa pe mine. La aperitiv aleg niste ciuperci la gratar umplute cu branza si insotite de inele de ceapa pane, fierbinti si servite cu un sos dulce acrisor picant. La 18 lei nu sunt ieftine, insa, gustul e excelent si prezentarea pe masura, un prim semn al prezentei doamnei Rusu.

Dupa scurta incalzire, urmeaza o traditionala ciorba de perisoare a la grec – 10 lei, care soseste exact la momentul oportun, aburind copios. Primul contact mi-a lasat impresia unei inconsistente la gust, insa o idee de sare, piper si otet au readus lucrurile pe fagasul cel bun, supa dezvaluindu-si toate aromele. Deja o mica pauza se impunea, iar chelnerul a inteles perfect mesajul, acordandu-ne cateva minute de respiro, perfecte pentru o scurta incursiune la… toalete. Acestea s-au dovedit a fi foarte curate, insa cam slab luminate.

La recomandarea ospatarului, am ales la felul principal un file mignon cu sos de piper verde si cartofi copti – 45 lei. Intr-o prezentare placuta, carnea era prajita aproape cum am cerut-o, fapt relativ rar in Romania, unde bucatarii o pregatesc in general tare ca talpa by default, iar daca le-o ceri in sange (asa cum am facut eu) te privesc ca pe o ciudatentie venita din epoca lui Dracula.

Lista de vinuri continea cam tot ce se poate din productia indigena (20-100 lei) plus cateva vinuri chiliene foarte binevenite, avand in vedere raportul lor excelent calitate/pret.

Bun la gust si moale, muschiul de vita a fost o reusita, cu sosul de piper doar o adiere iute, insa asa cum aveam sa-mi dau seama imediat, piesa de rezistenta avea sa soseasca la final.

Inutil sa spun ca, de fapt, nu mai aveam loc de desert, insa dupa o consultare atenta a meniului, am fost literalmente captivat de ideea unor rondele de ananas pane, a unui parfait de vanilie cu nuci, migdale si scortisoara sau de crema caramel pe un carpacio de ananas si inghetata.
Am ales parfait-ul (13 lei) si nu am regretat nicio clipa. Intr-o prezentare superba, insotit de fructe dulci-acrisoare, pictat cu topping-uri, acesta a stralucit si ca si gust, alternand dulcele domol al parfait-ului cu nuci si migdale cu accentele topping-urilor si al fructelor.

Pro: prezentare, zona, serviciul prompt
Contra: cam scump, lipsa salon nefumatori, decorare insuficient de calda/rustica, muzica neadaptata stilului
Nota finala: 8,5/10