Psihologia omului vizavi de pretul platit pe un produs
Pe 5 decembrie 1985 o sticla de Lafitte din anul 1787 a fost vanduta pentru 105.000 lire, de noua ori mai mult decat recordul mondial precedent. Cumparatorul era Kip Forbes, fiul unuia dintre cei mai excentrici milionari ai secolului 20. In 1985 Hardy Rodenstock si-a anuntat prietenii din lumea vinului ca a facut o descoperire incredibila. Niste muncitori in Paris sparsesera un zid de caramida si dadusera peste un depozit ascuns de vinuri aparent proprietatea lui Thomas Jefferson. N-a vrut sa dezvaluie numarul exact de sticle, nici locul unde se afla cladirea si nici cine era proprietarul cladirii. Misterul a continuat pentru aproape 20 de ani, pana in 2005, cand Bill Koch, un miliardar din Florida care poseda patru din sticlele Jefferson, a devenit suspicios. A ajuns sa cheltuiasca peste un milion de dolari si sa angajeze fosti agenti FBI si Scotland Yard pentru a incerca sa dea de capat acestui mister. Acum exista suficiente dovezi ca Hardy Rodenstock este un escroc si ca sticlele de vin ale lui Jefferson erau contrafacute.
Dar timp de 20 de ani un numar incredibil de indivizi remarcabili si cultivati din lumea vinurilor au fost oarecum atrasi de aceste sticle. Lumea a devenit din ce in ce mai interesata de intrebarea de ce oamenii cheltuie aceste enorme sume de bani, nu doar pe vin, dar pe multe alte lucruri?
O alta mare dilema ce o intalnim in gastronomia de zi cu zi este urmatoarea: o mare parte din carnea de vita Kobe pe care o vezi in SUA nu e cea adevarata. Chiar daca provine de la bovine Wagyu (lit. "vaca japoneza"), dar nu este din prefectura muntoasa Hyogo din Japonia. Sunt foarte putine locuri in SUA unde poti gusta carne de Kobe autentica si unul din ele e restaurantul lui Wolfgang Puck, numit CUT, din Los Angeles.
Trufele albe. Unul din cele mai scumpe produse de lux, dupa greutate, din lume. Sarmul trufelor albe consta in aroma lor, nu este in gustul lor, nu este in textura lor, este mirosul. Daca mirosul lor dispare dupa 10 – 15 secunde, nu sunt adevaratele trufe albe. Mirosul lor trebuie sa persiste cateva minute, iar mirosul specific este cel de gaz.