De Citit : Recomandări

Lectia franceza si afumaturile romanesti

| 24 martie

Suntem in Franta, in Charente-Braconne, nu departe de Bordeaux si de Atlantic. Trebaluim prin sate cochete, rasfirate printre vii si ne bucuram de primavara venita aici mai devreme. Festivalul la care participam, Mars en Braconne, e dedicat anul acesta Romaniei. In seara deschiderii lui, francezii ne-au dat o lectie despre comunitate, deschidere si altruism.
S-a vorbit atat de frumos despre Romania, asa cum noi uitam sa o facem, fie privat, fie in public. Mai mult, niste cetateni ai regiunii, amatori si simpatici, au executat o suita de dansuri populare romanesti invatate de pe internet si alte surse neprofesioniste, intregind efortul unei comunitati de a omagia o natiune a carei imagine in Europa nu-i tocmai grozava. Un efort mare, pe care noi il apreciem si pentru care suntem recunoscatori, ca romani si ca oameni.
In ceea ce ne priveste pe noi, echipa Niste tarani, o data ajunsi la Vindelle, in sala de festivitati de la Asnieres am avut mai bine de 200 de oameni la masa pe care i-am omenit cu palinca de mai multe feluri, cu afumaturi traditionale romanesti, cu telemea, cas de vaca, branza de burduf (am fost surprins de succesul branzeturilor romanesti, aici, in tara branzeturilor), branza de vaci framantata cu marar si sare, vinuri albe si rosii (dupa bufet am invatat francezo-romana cu vin rosu, alaturi de doi simpatici francezi cu neveste intelegatoare), prajituri cu visine, magiun si mere, pita taraneasca, densa, coapta-n tava si stropita cu ulei de floarea soarelui presat la rece, ceapa verde si rosie, muraturi, toba fiarta, carnati fripti si…precis imi scapa ceva. Sa auzim de bine si sa fiti sanatosi.
Adi Hadean
www.adihadean.ro