De Citit : Recomandări

Degustarea “oarba”

| 06 septembrie

Degustarea prin “metoda oarba” (Blind tasting)
Cercetarile stiintifice au demonstrat de-a lungul timpului puterea sugestiei in ceea ce priveste perceptia, precum si efectele puternice ale expectantelor. Oamenii se asteapta ca vinurile mai scumpe sa aiba calitati mai valoroase decat cele ieftine. Atunci cand li se serveste un vin despre care se li spune ca este scump, fara ca acesta sa fie din aceasta categorie, cei care degusta il evalueaza ca avand un gust mai bun decat acelasi vin despre care li se spune ca e mai ieftin.
La fel, oamenii au expectante legate de vin din cauza originii geografice, a producatorului, anului, recoltei, culorii si a altor numerosi factori. Au fost facute diverse experimente in care fie pretul a fost dat intentionat eronat, fie culoarea vinului a fost schimbata, descrierile date schimbandu-se in functie de ceea ce se credea ca este in pahar (spre exemplu la degustarea unui vin alb acesta a primit caracteristicile pe care le primeste un vin alb in mod obisnuit (“fresh, uscat, cu gust de miere, plin de viata”).
Cand acestui vin i s-a modificat culoarea devenind rosu, a primit descrierea tipica pentru un vin (“rosu, intens, condimentat, suplu, profund”). Toate aceste lucruri s-au facut cu ajutorul paharelor de culoare neagra, prin care nu poti sa vezi, nici macar daca paharul este plin sau nu, cu atat mai putin culoarea, consistenta, limpiditatea vinului. Inca la noi nu s-au orgnizat astfel de degustari, dar nu se stie niciodata, ma gandesc, sa folosesc acest "truc" la cursurile mele de sommelier.
Una dintre cele mai cunoscute probe de blind tasting a avut loc in 1976, la o competitie pariziana, The Judgement of Paris (Judecata din Paris), in cadrul careia un juriu francez a degustat vinuri frantuzesti si californiene. Impotriva tuturor asteptarilor, vinurile din California au intrecut vinurile din Franta la evaluarea juriului, lucru putin probabil intr-o competitie obisnuita de degustare. Acest eveniment a fost descris in filmul Bottle Shock (2008).
www.culturavinului.ro