Leader de necontestat al spumantelor frantuzesti
Un ”crémant” este un vin efervescent spumant obtinut dupa metoda traditionala, intr-o arie de denumire particulara. Astfel, exista crémante de Loire, de Bourgogne, de Bordeaux, d’Alsace si de Luxembourg. Producerea fiecaruia trebuie sa respecte caiete de sarcini specifice si proprii fiecarei regiuni. Dupa indelungate dispute de zeci si sute de ani, viticultorii din Champagne, regiunea vecina, au reusit sa obtina, in ultimele decenii ale secolului trecut, exclusivitatea numelui si a metodei champenoise doar pentru regiunea lor.
Ceilalti viticultori francezi au ales sa utilizeze numele de ”metoda traditionala” pentru obtinerea vinului efervescent, in semn de respect si recunoastere pentru colegii de breasla ai celebrei regiuni. Podgoriile alsaciene sunt cele mai vechi din Franta, dar interesele politice, financiare si circumstantele economice defavorabile, au facut ca vinul alsacian sa piarda teren in fata celorlalte din diferite regiuni. Redresarea reputatiei alsaciene a inceput pe perioada ocupatiei germane de la inceputul secolului trecut, cand familii de viticultori germani au demonstrat ca metoda traditionala da foarte bune rezultate si la ei.
Parintele cremantului de Alsacia a fost Julien Dopff, primul viticultor alsacian care a adaptat metoda regiunii vecine dupa demonstratiile la care a luat parte cu ocazia Expozitiei Universale de la Paris din 1900 si un stagiu la Epernay – capitala mondiala a sampaniei. Crémant d’Alsace este un vin spumant cu denumire de origine controlata produs in podgoriile din Alsacia, in principal din soiul pinot blanc, dar si pinot gris, pinot noir, riesling sau chardonnay, fara constrangeri vis-a-vis de proportii.
Crémant d’Alsace rosé este foarte rar si se produce exclusiv din pinot noir. Este vinul spumant leader de necontestat al spumantelor frantuzesti, dupa sampanie. In 2009 au fost comercializate 31 de milioane de sticle, totusi inca doar a zecea parte din totalul sampaniilor!
www.culturavinului.ro