De Citit : Recomandări

Complementaritatea si mariajul contrariilor

| 23 august

Sfaturi si sugestii
Experientele ne invata ca oricare ar fi solutia prioritara ori cea imaginara sau creativa, nu este neaparat nevoie sa reinventam roata in asocierea vin-mancare. Dar este foarte util sa cunoastem combinatiile clasice pentru simplul fapt ca ele functioneaza in mod eficace din cele mai vechi timpuri.
Urmeaza mai jos cateva sugestii de asociere a diverselor feluri de mancare cu anumite vinuri:
Midi, stridii: Riesling, Aligote, Feteasca Regala, Fiano
Miel (berbecut): Purpura Valahica-Da Vino, Flamboyant-Da Vino, Feteasca Neagra
Branzeturi cu mucegai si nuca: vin rosu dulce
Vita cu parmesan: Amarone, Barolo, cupaje intre Cabernet Sauvignon-Feteasca Neagra-Merlot
Vanat: Chianti, Brunello Rata: Terre Promise, Cuvee Uberland F
oie Gras: vinuri albe dulci, sampanie
Somon fume: Chardonnay Pui cu sos alb: Aligote, Feteasca Regala, Sarba
Branza de capra sau carne dulce cu branza de capra: Sauvignon Blanc
Tagliata de manzat: Feteasca Neagra, Merlot
A se evita excesul de usturoi intr-un preparat, legumele amare (ridichi, castravete, andive) care denatureaza gustul. A nu se acompania preparatele cu sosuri puternic condimentate (mustar, curry, condimente foarte puternice si concentrate) cu un vin picant, tare in alcool. Specialistii sustin ca doua principii sunt intotdeauna de luat in considerare: complementaritatea si mariajul contrariilor.
Primul, adica sa alegem un vin ce se asociaza cel mai bine cu un preparat. Al doilea cauta sa reuneasca un vin care in aparenta este in total dezacord gustativ cu preparatul. Exemplu de complementaritate clasic: un vin usor sa acompanieze un preparat lejer, un vin mediu pentru un preparat mai consistent si un vin condimentat, picant grad alcoolic ridicat pentru un preparat copios si incarcat.
Unele componente ale alimentelor pot reactiona de maniera imprevizibila cu anumite componente ale vinului astfel ca, numai prin cunoasterea si intelegerea unor reguli, vom reusi sa gasim un accord ideal intre vin si preparatul ce-l insoteste.
www.culturavinului.ro