De Citit : Recomandări

Cocktail-uri celebre – Daiquiri

| 27 iulie

Recent colegul meu Marian Porumb a descoperit ca exista o zi internationala a cocktail-urilor si de asemena unele cocktail-uri “isi” serbeaza propria lor zi internationala.
Desi nu imi propusesem sa scriu despre Daiquiri, pentru ca l-am abordat cu mai multe ocazii si in cadrul How To Mix A Drink si pentru ca el este foarte cunoscut si la noi, ma simt totusi “fortat” de imprejurari sa va impartasesc propria mea “varianta” despre acest colos al mixologiei si asta datorita faptului ca pe 19 iulie se sarbatoreste Ziua Internationala a cocktail-ului Daiquiri.
Cu toate ca a trecut deja, constiinta nu ma lasa sa trec si eu cu vederea, mai ales ca Daiquiri, din punctul meu de vedere face parte dintr-o categorie selecta si foarte redusa de cocktail-uiri care au influentat si influenteaza major mixologia moderna. Daiquiri este atat numele unei plaje din apropiere de Santiago de Cuba, cat si numele unei mine de minereu de fier din apropierea aceluias oras.
Istoria cocktail-ul Daiquiri, ca si forma moderna, cat si ca si denumire se invarte in jurul inginerului minier american Jennings Cox. Exista cel putin 2 variante a acestei povesti insa cert este ca la un moment dat ramanand fara gin (bautura acelor vremuri), s-a apelat la rom; iar ca sa fie mai pe placul lor s-a adaugat zahar si suc de lamaie. Emilio Gonzales a fost primul barman care a introdus Daiquiri in meniul unui bar, la Plaza Hotel din Havana-Cuba, insa cel care l-a facut cu adevarat cunoscut in lume este celebrul “cantinero “ de la barul “El Floridita” din Havana, El Grande Constante: Constantino Ribalaigua Vert. Acesta folosind in loc de zahar 6 picuri de Marschinoliqueur.
Este de asemenea arhicunoscut faptul ca la notorietatea Daiquiri au pus umarul multe personalitati dar cel mai mare fan a fost Ernest Hamingway, acesta avand chiar si un Daiquiri personalizat. in cei peste 150 de ani de existenta Daiquiri a evoluat fara ragaz, el devenind atat o categorie de cocktail-uri cat si o baza pentru multe alte cocktail-uri (Mojito fiind cel mai exponential). Daiquiri: 1 parte suc proaspat de lime,1 parte sirop de zahar 1:1 si 2 parti rom alb/light (la origine Bacardi).
Se agita viguros cu multa gheata si se strecoara fin intr-un pahar de cocktail foarte bine racit in preal abil si se orneaza cu o felie de lime zemos si bineinteles se savureaza cu responsabilitate.

www.barmania.ro