De Citit : Recomandări

Cocktail-uri celebre

| 13 iunie

Jack Rose
Cocktail-ul Jack Rose este o prezenta decenta a site-urilor de specialitate ceea ce mi-a intarit admiratia pentru acest “simbol” al mixologiei. Cu toate ca la noi este o prezenta rara in meniurile barurilor, Jack Rose a inspirat generatii de barmani, iar intentia mea este sa ma numar printre aceia care pun umarul in promovarea acestui aperitiv sour care a satisfacut ilustre personalitati de-a lungul timpului.
Jack Rose s-a facut popular in anii 1920-1930 si s-a bucurat de o mare atentie a unor mari personalitati a epocii: David A. Embury il considera unul dintre cele 6 cocktail-uri clasice care stau la baza mixologiei moderne in cartea sa “The Fine Art of Mixing Drinks” publicata in 1948. Faimosul scriitor si fin cunoscator al bauturilor in amestec Ernest Hemingway descrie amanuntit in romanul sau “The Sun Also Rise”(1926), o scena in care un domn savura acest cocktail. Albert Stevens Crockett in “The Old Waldorf – Astoria Bar Book” sustine ca, atunci cand este perfect facut, Jack Rose se aseamana la culoare cu o specie de trandafir numita Jacqueminot Rose si ca probabil denumirea initiala ar fi fost Jacque Rose. In “The Joy of Mixology”, Garry Reagan sugereaza ca cel mai probabil numele de Jack Rose vine de la: Jack – applejack, iar Rose – culoarea roz a acestei bauturi.
-2 parti Applejack* ( brandy de mere)
-1 patre suc proaspat de Lamaie sau Lime
-½ parte Grenadine
Se agita energic si indelung ingredientele in shaker cu multa gheata, apoi se strecoara folosind o sita fina intr-un pahar de cocktail foarte bine racit in prealabil. Se orneaza dupa preferinta cu o felie de mar si o cireasa maraschino sau un twist de coaja de lamaie.
Azi, batranul Jack Rose poate fi usor remodelat-revigorat inlocuind grenadine-ul cu un alt sirop sau liqueur rosu sau adaugandu-i ingrediente noi insa pastrandu-i bineinteles AND-ul. Imaginatia noastra in a dezvolta si a recreea nu ar trebui sa aibe limite cu atat mai mult acum cand accesul la informatii este nelimitat, iar ingredientele sunt si ele usor de porcurat.
*applejack-ul este o bautura alcoolica tare, produsa prin distilarea cidrului de mere (se poate inlocui cu Calvados).
www.barmania.ro