Icrele sunt ovulele nefecundate ale pestilor, care se recolteaza de obicei in ultima faza a maturatiei fiziologice. In general ele poarta numele speciei de peste de la care provin existand astfel icre de la pesti comuni de apa dulce (crap, caras, stiuca), icre de la pesti oceanici (hering, macrou, cod), icre de sturioni, sau icre negre (morun, nisetru), icre rosii sau icre de Manciuria (somon).
Icrele sarate de sturioni (icre negre sau caviar) reprezinta sortimentul cel mai valoros de icre, considerat pe buna dreptate o delicatesa. In Romania, ele se prelucreaza si se valorifica separat pe cele doua specii (morun si nisetru) si in mod obisnuit un lot de productie trebuie sa provina de la un singur exemplar de peste. Icrele albe au un continut ridicat de vitamina A, de acid folic, de potasiu si mai ales de fosfor. Icrele negre (caviarul) contin mult fier, fosfor, magneziu si vitamina D.
Dezavantajele consumului de icre sunt putine si reies din continutul relativ ridicat de colesterol, prezenta unei cantitati mari de sodiu si de clor, in cazul caviarului si a icrelor conservate. Originea cuvantului caviar o gasim in Persia, khaviar, si defineste un aliment produs din oua de sturioni. In zilele noastre caviarul de provenienta salbatica este interzis pe plan mondial sa fie destinat exportului. Exista in Europa de vest, dar provine exclusiv din contrabanda.
Unele tari din Europa autorizeaza folosirea termenului caviar pentru oua de peste dar insotite de specia respectiva. De exemplu «caviar rosu».
Caviarul – amprenta absoluta a luxului, aurul negru al gastronomiei, se ridica la rangul de necontestat, de «frumos» in gastronomie. Bogat in componente naturale este si un element pretios pentru revitalizarea si restructurarea pielii. In cosmetica sau in parfumerie, caviarul surprinde prin calitatile sale si poate fi regasit ca o pasta sidefie sau combinat cu lamaia. In cosmetica si in gastronomie caviarul e un produs nobil si momentele de magie ne invaluie de indata ce papilele gustative intra in contact ori cand pielea este imbalsmata.
www.culturavinului.ro