Primul spumant efervescent din lume Sub-prefectura a departamentului Aude in regiunea Languedoc-Roussillon, in sudul Frantei, Limoux este originea primului vin efervescent din lume, cu mai bine de o suta de ani inainte ca Pierre Pérignon, mai cunoscut Dom Pérignon sau parintele spiritual al sampaniei, sa importe metodologia de lucru chiar de aici!
Fara a-i neglija acestuia aportul decisiv la noua licoare de la sfarsitul secolului al XVII-lea, trebuie sa stim cu totii ca, in 1531, calugarii unei manastiri din Saint-Hilaire, nu departe de Limoux, au produs in mod accidental, un vin mai putin obisnuit, efervescent in mod natural, in recipientul original de sticla, inchis cu un dop de pluta. Soiul traditional autorizat de denumire este Mauzac, 10% Chenin sau (si) Chardonnay fiind autorizate in asamblaj. Metoda folosita este cea traditionala: in timpul presarii strugurilor, zeama obtinuta la inceput, transparenta, clara si pura, este selectionata pentru a forma varfurile de gama.
Incepand de la aceste vinuri de baza se incepe asamblajul vinurilor de diferite terroir, operatie prin care fiecare producator confera vinurilor sale propriile lor personalitati. Pentru provocarea celei de-a doua fermentari in sticla, se adauga un sirop de extractie si vinul devine, cu trecerea timpului, efervescent. Sticlele trebuie sa se odihneasca timp de 9 luni. Operatiile succesive sunt aceleasi ca si la obtinerea sampaniei.
O alta caracteristica este aceea ca sticlele de Blanquette de Limoux trebuie sa ramana in pivnita dupa imbutelierea finala minimum 9 luni. Blanquette de Limoux Antech are un aspect auriu cu bule delicate. In aroma sa regasim florile de primavara si o odisee de fructe. Gustul este armonios, placut, rotund si bine echilibrat. Racit la 7-8°C, Blanquette de Limoux Antech, fiind usor si proaspat, devine o recomandare excelenta pentru start, dar si pentru a insoti preparatele culinare pe parcursul intregii mese.
www.culturavinului.ro