Beraria Ursus este un simbol al Clujului si totodata unul dintre putinele locuri ce fac o legatura certa intre trecutul si viitorul orasului. Amplasata in "miezul centrului" istoric al Clujului, beraria este probabil cea mai veche din urbe si una dintre primele din tara. Localul este situat intr-o cladire-monument istoric, construita in "Anul Domnului 1636", asa cum este inscriptionat superbul ancadrament din piatra de la intrarea din sala cu barul. Din pacate, cladirea a fost lasata de izbeliste in perioada postrevolutionara.
Dar, o fericita colaborare intre "Compania URSUS" si grupul de localuri JANIS a permis renovarea completa a berariei incepand cu primavara anului 2011, redand-o astfel orasului, intr-o varianta partiala in 4 iunie 2011, cu ocazia deschiderii TIFF-ului si in intregime in ziua mereu draga tuturor, 8 martie, "Anul Domnului 2012!". Puntea dintre vremuri care este Beraria Ursus e evidentiata si de amenajarea ei "crescatoare" si omagiala, putem spune, de la stilul clasic al sfarsitului de sec. XIX- inceput de sec. XX, din primele 5 sali, pana la o decoratiune vesela si viguroasa, plina de forta materialelor "esentiale", asa cum e noua si marea sala 6 si cum isi doresc sa fie initiatorii ei, Compania URSUS de la inceputuri si mai recent Grupul JANIS.
Cu mare placere com mentiona un detaliu decorativ spectaculos: picturile murale, ce pot fi vazute in prima sala si in spatele barului de bere, realizate la inceputul anilor ’50 de catre primul rector al Academiei clujene de arte, Carol Zoltan si renovate (salvate!) cu talent si sarguinta de catre muzeograful Pompei Grapini. Reprezentand breslele epocii (pe peretele din dreapta), respectiv nationalitatile conlocuitoare ale Transilvaniei, picturile din berarie constituie in opinia noastra unul din cele mai puternice simboluri ale bucuriei de a fi ardelean, un ambient si un stimul perfect pentru a ciocni multe halbe de Ursus, acasa la Ursus!
Beraria Ursus este un spatiu generos (are aproape 300 de mp pentru public si peste 200 de locuri), o atmosfera calda si prietenoasa, o muzica buna (aleasa de musteriii nostri, direct din "meniul de muzica"), iar capitolul "CE E NOU", o sala mare (cca 90 de locuri) de "Meciuri & Bere" (din 8martie), amenajata inedit, eclectic, in care pe langa mancare si bere "autoservita" la dozatoarele contorizate, pot fi vizionate si meciuri importante, precum si o bucatarie curata (functionala din 15 martie), NON-STOP si o mancare gatita cu suflet, doar cu produse de baza certificate (preponderente) "BIO"!
Beraria URSUS inseamna insa mai ales cea mai buna bere romaneasca, berea Ursus, in toate variantele ei (preferata mea e "nefiltrata", proaspata si nepasteurizata!), care impreuna cu cele evocate mai sus sunt toate menite sa va reaminteasca doua lucruri esentiale: Viata e frumoasa si Ursus e Ursus!