De Citit : Editoriale

Vorba lui Bogosian

| 21 ianuarie

“Ce fac cainii? Cainii, ce fac cainii? Se caca! Asta fac!”.
Si odata cu ei, noi calcam in cacat. Zilnic. Ca e centru, bulevard, straduta laturalnica, periferie, pot sa jur, ca si tu, cel care citesti acum, in ultima saptamana ai calcat in cel putin un cacat de caine. Pe unii i-ai simtit. Ai simtit cum ti se afunda piciorul in elementul moale, usor inghetat de vremurile pe care le traim acum in ianuarie, dar suficient de consistent incat sa-ti ramana infipt intre striatiile talpii bocancului. Si nu poti sa-l stergi de zapada. Pentru ca bocancii de iarna au talpi speciale. Ca sa te ajute sa nu cazi in fundulet. Si cacatul intra adanc in talpa ta. Si atunci cauti o balta. Unde sa-ti inmoi talpa. Ca sa se inmoaie si cacatul. Si pe urma izbesti cu piciorul in pamant. Si acuma razi. Ca te recunosti. Si pe urma, un trecator sau mai rau, o trecatoare, din aia cu blana lunga de nurca sau vizon se uita dezgustata la tine. Asa cum imprastii stropi de cacat de caine la trecerea de pietoni. Pe altii nu-I simti. Sunt mascati pervers de vreo frunza sau de vreun gunoi. Si calci in ei si nu-I simti. Pentru ca ai simturile ocupate cu altceva. Sau inghetate din cauza mersului pe jos. Si te sui in troleibuz. Si toata lumea din jurul tau se uita la tine si mai rau decat duduia de la semafor. Unii se intorc si isi fac loc cu coatele ca sa plece de langa tine. Altii se uita fix la tine. Si tu, desi simti si tu mirosul, le citesti in priviri intrebarea care-ti este adresata fara vorbe: “Ce-ai facut ma, te-ai cacat pe tine?”. Si primul lucru pe care-l faci cand cobori este sa-ti verifici talpa bocancului. Si ghici ce? Un cacat.
De ce nu-si cumpara oamenii care-si cumpara caini si pungi de cacat? Sau de ce nu le folosesc pe alea de la supermarket pe care le strang sub chiuveta? Poate pentru ca nu primesc amenzi. Ca daca ar primi o amenda usturatoare, ar merge cu punga in dinti, nu in mana. Eu, dac-as fi intr-o zi presedinte (vorba cantecului), i-as pune pe astia care nu strang cacatul cainilor sa stranga cacatii de caine din tot cartierul lor. Pentru cateva zile. Poate asa vine si civilizatia peste noi.
Astia care nu merg cu troleul, se suie, cu tot cu cacatul de pe talpa aferent direct in masina lor draguta. Si isi dau seama ca au calcat in cacat dupa miros. Si daca masina are covorase din plastic mai treaca-mearga, dar daca are covorase din textil sa vezi atunci ce injuraturi aude copilul din spate.
Pai cum sa nu spuna lumea ca suntem “o tara de cacat”?