De Citit : Editoriale

Comportamentul romanesc

| 15 noiembrie

Am ajuns la concluzia ca multi dintre indivizii din societatea romaneasca ar trebui sa dea un test inainte de a intra la un spectacol, fie ca e la teatru, fie ca e la un film. Imi pun mereu intrebarea "cati dintre noi fac un lucru pentru ca le face placere, ori pentru ca e <> sau ca <>". Altfel nu-mi explic, de exemplu, cum unii tineri sau chiar adulti vorbesc fara oprire in timpul unei piese de teatru, desi le este mereu atrasa atentia.
Nu-mi explic, totodata, ce cauta acolo, daca gandurile si atentia le este indreptata catre altceva. Maia Morgenstern a facut o sala intreaga sa si-o imagineze pe Maytrei la 60 de ani cu ochii deschisi. Luni, la Teatrul National. Sa-i intre in simturi, in trairi. Chiar sa si-l imagineze pe Eliade scriind opera. In fata a sute de persoane. Iar Aylin Cadir, frumoasa romanca de origine turca, a interpretat-o cu finete pe Maytrei la 16 ani. Cu patru randuri de aplauze la final. Unii n-au observat asta, fiindca cei sapte ani de acasa nu le-au fost serviti corespunzator.
"Ioi tu, nu vad nimic de aici din colt", ii spunea o tanara prietenei sale. Au vorbit pe durata intregului spectacol. Le-am rugat frumos ca, daca tot nu vedem, macar sa auzim. Comportamentul uman este supus acelorasi legi ca orice alt fenomen natural, iar asta poate afla usor oricine se va uita la documentarul Zeitgeist.
Obiceiurile noastre, comportamentele si valorile sunt subproduse ale culturii noastre. Nimeni nu se naste cu sentimente de lacomie, prejudecati, habotnicie, patriotism si ura, ci toate acestea sunt modele de comportament invatate. Nu o sa ma astept ca toti din jurul meu sa stie ce inseamna respectul si actul de a te comporta civilizat in public, insa o sa continui sa cred ca, intr-o zi, la teatru si la film va fi liniste.
www.raduneag.com