Evenimente : Film

Trei zile pana la Craciun / Trei zile pana la Craciun

Docu-drama Trei zile pana la Craciun este o cronica detaliata, bazata pe marturii, documente, reconstituiri si imagini de arhiva, a ultimelor trei zile ale cuplului Elena si Nicolae Ceausescu inainte de executarea lor in ziua de Craciun a anului 1989. In ultima sa noapte ca stapan absolut al tarii, Nicolae Ceausescu ramane in sediul Partidului Comunist, pentru a coordona represiunea. Nu doarme mai mult de trei ore.
Dimineata, pe 22 decembrie, de teama sa nu fie linsat de multimea care forteaza intrarea in cladire, Ceausescu accepta sa fie evacuat cu elicopterul. Odata ridicat in aer, devine insa prizonier al celui pe care tocmai il numise la comanda Armatei: generalul Stanculescu. Fuga lui Ceausescu este un amestec de improvizatie, trufie, absurd si disperare. Batranul stalinist cauta un refugiu nu pentru a-si salva pielea, ci pentru a organiza revenirea la putere. Are aproape 72 de ani, dar nu poate renunta la calitatea de „cel mai iubit fiu al poporului”.
Elicopterul il duce mai intai la Palatul de la Snagov, de unde Ceausescu se intereseaza, telefonic, unde e liniste in tara. Decide sa zboare in directia Pitesti, unde mizeaza pe cateva divizii de blindate si pe comandanti loiali. Solicita doua elicoptere de escorta, dar acestea refuza sa se ridice de la sol. Pilotul bimotorului sau, un Dauphin, il abandoneaza intr-un lan de orz, pe marginea soselei Bucuresti – Targoviste, in apropierea orasului Titu. In scurt timp, „iubitul conducator” va da nas in nas cu poporul sau.
De ce au refuzat ofiterii de la Targoviste sa-i suprime fara proces pe dictatorii fugari? Au avut doua mari temeri: ca vor fi la randul lor executati, pentru stergerea urmelor, sau ca ulterior vor fi judecati pentru crima. Asa s-a ajuns la solutia unui proces sumar, decis la Bucuresti si pus in scena la Targoviste. Un proces cu verdictul dinainte stabilit: condamnarea la moarte a dictatorilor fugari si executarea imediata a sentintei.
Asa s-a ajuns ca Nicolae si Elena Ceausescu sa fie impuscati „ca niste animale salbatice”, asa cum avea sa se exprime Mihai Gorbaciov in aprilie 2010, la prima sa vizita in Romania postcomunista. Executia a avut loc pe 25 decembrie 1989, in ziua de Craciun.