De Citit : Reviews

„Katalin Varga”, gustul amar al razbunarii

| 02 noiembrie

Katalin Varga este un film brutal – mai degraba in ceea ce priveste structura si compozitia, pentru ca violenta apare remarcabil de putin. Toata ura si tragicul personajelor si a situatiilor din aceasta tragedie rurala te determina sa intri in poveste cu propriile sentimente, in splendoarea peisajelor din muntii Transilvaniei. Iar dupa tragica calatorie, vei ramane fara cel mai mic gram de ratiune, stapanit de o ura primitiva. Pe scurt, Katalin Varga este un film “blestemat” de bun.
Componenta vizuala a peliculei este incredibila, chiar daca a fost realizata pe 16 mm. Nu deranjeaza deloc, ba mai mult – ofera o personalitate speciala filmului. Singurul lucru pe care as putea sa-l reprosez este lipsa de continuitate a firului epic, care nu isi urmeaza de fiecare data cursul normal, ci sare spre suprarealistic, pentru a scoate in evidenta cele doua laitmotive in jurul carora se desfasoara toata componenta psihologica a filmului: viol si razbunare. Dar, pana la urma, nu as reprosa nici macar acest lucru. Este mai degraba un film de arta, care se adreseaza mai mult publicului cunoscator.
Katalin Varga este eroina peliculei lui Peter Strickland, interpretata fabulos de catre Hilda Péter. Ea este initial personajul pozitiv, cald, simplu, decent si cu valori morale. Katalin si-a pastrat principiile de dragul celor pe care ii iubea: sotul ei, Zsigmond (Florin Vidamski) si copilul ei Orbán, intepretat de Norbert Tankó. Timp de 11 ani a suferit in tacere si a ascuns un adevar crunt, care ar fi putut sa o devieze de pe linia casnica. Insa, in cele din urma sotul ei afla despre ce e vorba si anume ca ea a fost violata cu mult timp in urma si ca Orbán nu este copilul lui. Nu suporta ideea si ii alunga din casa in care au locuit pana atunci.
In acest moment, Katalin Varga se transforma intr-o eroina decazuta, cu defecte, care actioneaza numai din instinct, iar acesta ii dicteaza sa-si faca singura dreptate, fara a constientiza care sunt consecintele pe termen lung ale luptei sale dureroase si poate absurde. Impreuna cu fiul sau, trebuie sa ajunga intr-un sat numit Miercurea Iadului, locul unde a fost violata si unde credea ca nu va mai ajunge niciodata. “Drumul asta duce spre Miercurea Iadului?”, intreaba Katalin doua fete, de-ale locului. “Pe cine – dracu – cauti tu in Miercurea Iadului?”, raspund acestea, indemnand-o sa nu multumeasca niciunei persoane care o indruma spre satul respectiv. Dar pentru ea nu mai conteaza nimic, trebuie doar sa vada sangele razbunarii!
Calatoria incepe, iar parcursul, mediul rural si natura dezlantuita si apocaliptica, aduce pe alocuri aminte de ecranizarea dupa romanul lui Sadoveanu – Baltagul. Ceea ce difera insa, este deznodamantul povestii, care se termina mult mai realistic. Razbunarea nu este atat de sangeroasa pe cat ne-am fi asteptat, desi din unele aspecte este cu mult mai crunta. Iar motivul este Antal (Tibor Pálffy), care s-a transformat la randul sau, insa in bine. El nu mai este betivul violator, fara scrupule, ci sotul ideal: bun, puternic si inca frumos – dupa cum il descrie chiar sotia lui Etelka (Melinda Kántor). Cu toate acestea, trecutul l-a ajuns din urma si toata viata lui se va schimba.
Katalin Varga este o coproductie anglo-maghiaro-romana, care a atras atentia si interesul la Festivalul de Film de la Berlin. Este filmul de debut al regizorului Peter Strickland, care a decis – cu mica avere pe care o avea, sa faca un film, chiar daca toti cunoscutii il incurajau sa-si cumpere un apartament. Si-a urmat visul si a ramas fara bani in faza de post-productie, chiar daca a incercat sa fie echilibrat si a filmat in conditii “gherila style, mergand prin Transilvania cu caruta” timp de trei saptamani. In acest moment au aparut Oana si Tudor Giurgiu, care s-au ocupat timp de cateva luni de post-productie, care a costat mai mult decat productia in sine.
Hilda Peter este magistrala in rolul principal (ea fiind deja premiata de UNITER), iar Tibor Palfy – actor la Teatrul Tamasi Aron din Sf. Gheorghe, o completeaza foarte bine. Acesta a avut un rol secundar si in filmul Dallas, daca figura lui o sa vi se para cunoscuta.
In Marea Britanie, filmul a avut un succes enorm. Pelicula a fost lansata simultan in 17 cinematografe si a strans, dupa numai 3 zile de proiectii, 29.372 de spectatori. The Times, The Guardian, The Telegraph sau Daily Express au aclamat pelicula turnata in Romania, acordand filmului 4 stele din 5.
Trebuie sa recunoastem insa ca scenariul – care a fost realizat tot de Peter Strickland si care are la baza o poveste cu un potential foarte mare, ar fi putut sa ne puna pe tava mult mai mult. Cu toate acestea, ma hazardez sa cred ca oricare cinefil care se respecta, va pleca multumit dupa ce va vizona acest film. Ba mai mult, as zice ca filmul Katalin Varga este un must-see.

Vezi trailerul filmului: