Prima comanda de vin la restaurant
Cand vine vorba despre vin sunt foarte multe de spus, el are nenumarate secrete si placeri pe care suntem norocosi ca le putem descoperi. Aroma, buchetul, culoarea, vechimea, nu sunt doar cateva detalii, ci sunt lucruri foarte importante care luate impreuna inseamna vin. Un sommelier cunoaste secretele vinului si poate recomanda vinul cel mai potrivit pentru orice masa si situatie. Insa nu tot timpul avem un sommelier la dispozitie de aceea e bine sa stim fiecare cateva regului de baza in materie de vin: servirea vinului, pastrarea vinului si asocierea lui cu diferite mancaruri.
Initial, la restaurant prima data se arata sticla dupa care dopul, apoi se miroase vinul, se gusta si in sfarsit se poate poti bea, toate astea au de fapt un rolul al lor.
Cam asa se procedeaza:
1. Alegi si comanzi vinul din meniu.
2. Ti se prezinta sticla. Ospatarul trebuie sa arate sticla nedeschisa, pentru a verifica daca este vinul comandat. Citeste eticheta si verifica atent anul recoltei. Daca ti se pare acceptabil, dai din cap in semn de aprobare.
3. Prezentarea dopului. Debusonarea este operatiunea de scoatere a dopului. Dupa deschiderea sticlei ospatarul iti va prezenta dopul. El se poate mirosi insa foarte discret. Verifica sa nu fie crapat sau uscat. Cand dopurile se usuca, se micsoreaza, iar sigiliul crapa si aerul se strecoara in sticla, alterand vinul.
4. Testul mirosului. Pe urma, ospatarul va turna putin vin in paharul celui care a comandat si se va retrage un pas. Este momentul cand trebuie sa ridici paharul – de preferinta tinandu-l de picior ca sa nu incalzesti vinul – si sa invarti vinul pentru a-i putea aprecia buchetul. Pentru vinurile vechi testul mirosului si al gustului sunt obligatorii, insa il poate face si sommelierul, in functie de dorinta clientului. Apropie nasul de pahar si inhaleaza o singura data cu putere. Verifica aroma, fiind atent la orice mirosuri puternice sau suparatoare.
5. Degustarea. Se ofera vin pentru degustare persoanei care a facut comanda, clientul apreciind calitatea si temperatura acestuia. Daca totul este in regula trebuie sa dai aprobarea discreta din cap sau spui „e bun”.
Apoi ospatarul va turna in pahare incepand din stanga celui care a degustat revendind inapoi la acesta.