De Citit : Recomandări

Vinul Rose

| 27 iunie

Un vin perfect pentru vara
Vinul rose este cel mai vechi vin, dar nu in sensul de invechit, ci in sensul ca el a fost obtinut inca din cele mai vechi timpuri. La prima vedere totul pare simplu in cazul acestui tip de vin. Pana nu demult vinul rose era perceput ca un vin fructos, rozaliu, de structura lejera, care se bea rece si care se asociaza aproape cu orice.
Rosé-ul trece adesea drept vin usurel, de „vara”, unii rautaciosi intrecandu-se in a-l caracteriza ca „odrasla vitrega a vinului rosu” sau hibrid intre vinul rosu si cel alb. Nimic mai fals. Aparent, cam tot ce ai in vie merge amestecat in teasc pentru a obtine un astfel de rezultat. Practic, insa, un rose bun se face greu. Si se face numai din struguri rosii. Vinurile rosé sunt obtinute din struguri rosii, cea mai raspandita metoda constand in pastrarea foarte scurta a mustului in contact cu pielitele strugurilor (principalul furnizor de culoare, arome si taninuri) inainte de procesul de fermentare.
Cu cat perioada de contact a mustului cu pielitele de struguri este mai mare, cu atat culoarea este mai intensa. O alta metoda, numita Saignee, presupune vinificarea strugurilor ca si in cazul vinurilor rosii (cu contact lung intre must si „pielite”), numai ca intr-o prima faza, o parte din mustul din aceiasi struguri, care nu a apucat sa acumuleze culoare si arome prea intense, se separa si fermenteaza.
Culoarea vinurilor rosé poate varia de la orange pal, foaie de ceapa, pana la rosu coral, aproape purpuriu, asa ca niciuna dintre acestea nu este gresita. Vinurile rose au avantajul ca pot fi in acelasi timp usoare, proaspete si racoritoare precum vinurile albe, dar si complexe si intense din punct de vedere aromatic, precum vinurile rosii.
Olfactiv, vinurile rose tind sa fie versiuni subtile ale vinurilor rosii, dezvoltand arome apropiate celor de capsune, visine si zmeura, cu unele subtonuri de citrice si pepene rosu.
www.culturavinului.ro