Daca ultima noastra intervenetie, dupa solstitiul de primavara era una optimista, ne-am “desprimavarat” la cumparaturile de Pasti cand am vazut rafturile pline de produse din Grecia, Bulgaria, Polonia si Franța. Deziluzie totala. Vrem produse romanesti, dar nu avem de unde le procura.
Micii producatori se confrunta cu problemele crizei, cu taxele mari care se impun atunci cand doresc sa-si vanda marfurile si cu lipsa de informatii in domeniul promovarii si a marketingului produsului de provenienta locala si sezoniera. In cosmopolitismul nostru auzim mai bine si mai nuantat French Fries sau hamburger, decat branza usturoaie sau aiu’ verde. Cat despre praz ce sa mai zic, stim cu totii cat de rau famat este. Nu ne place sa ni se pomeneasca prea des cuvantul traditional pentru ca nu e trendy.
Dar pana sa zica unii raspicat glu-ta-mat ne pornim noi sa le atragem atentia ca nu suna prea bine si ne parteneriem cu un nou festival la Cluj. Ne-am orientat spre cei care fac ceva in legatura cu mancarea correcta intr-un context cultural si am devenit parte integranta din Festivalul Eco Art Fest. Nu veti auzi foarte tare si clar traditional ca sa nu va lezeze si nici nu veti vedea costume populare ci teatru, muzica, prelegeri si expozitii. Slow Food Cluj Transilvania va avea, in cadrul festivalului cateva standuri de expunere si demonstratii pentru copii si “gospodini” sau gospodine, in fata Casei Matei.
Producatorii nostrii vor fi si ei prezenti cu produse suta la suta romanesti. O sa fim acolo de vineri de la pranz si pana duminica seara asa ca trebuie sa cautati melcul, pentru a va putea lasa copilul sau dupa caz partenerul/partenera, sa framante aluat sau sa potriveasca mierea intr-o prajitura.
Daca nu vreti sa va aflati in dilema lui Mo din “Robotzy-I” din-nainte de Paste intrebandu-va, ce sarbatoare mai e si asta, vizitati site-ul www.ecoartfest.ro si desigur pe al nostru pe care il cunoasteți deja www.slowfoodcluj.com.
Asa ca ne vedem intre 6 si 8 mai la Casa Matei. It’s a date!