Cachaca, aidoma Romului si Aguardiente de Cana este o bautura alcoolica obtinuta din trestie de zahar, mai exact prin distilarea sucului proaspat, fermentat, de trestie de zahar. Nu se cunoaste o data exacta a “nasterii “ acestui produs, insa cel mai probabil Cachaca a aparut dupa introducerea trestiei de zahar in Brazilia in sec XVI.
Legendele variaza in legatura cu aparitia Cachaca, insa cel mai probabil Cachaca a fost inventata dupa ce sclavii de la o moara de zahar au constatat ca sucul de trestie lasat afara in aer liber mai multe zile fermenteaza si se transforma in alcool. Odata ce acest suc fermentat a fost distilat s-a nascut Cachaca, o bautura cu aroma distincta de trestie de zahar.
Se poate spune ca, Cachaca este o ruda apropiata a Romului care este obtinut in general din melasa, un produs secundar obtinut in urma prelucrarii trestiei de zahar. Timp de secole, Cachaca a fost considerata o bautura a sclavilor, taranilor si muncitorilor insa in timp a patruns in toate clasele sociale, iar azi este coniderata bautura nationala a Braziliei, care produce peste 4000 de tipuri de Cachaca. Tot azi Cachaca este a treia bautura alcoolica distilata vanduta in lume dupa vodka si rom.
Cachaca se imparte in 2 mari categorii: tanara, neinvechita, transparenta – care se foloseste indeosebi in cocktailuri si invechita sau maturata in butoaie de lemn de la 12 luni pana la 12 ani unde Cachaca isi defineste anumite arome fine si isi schimba culoarea produsul devenind premium, iar acesta se recomanda a fi consumat cu gheata.
Brazilia a luat masuri in vedera protejarii acestui patrimoniu national si a desemnat ca numele Cachaca va fi aplicat numai pentru produsul de origine braziliana. Cel mai mare si important “ambasador” care a promovat Cachaca in afara Braziliei la nivel mondial este binecunoscutul cocktail Caipirinha. Tarile cu cel mai mare consum de Cachaca dupa Brazilia sunt: Australia, Germania, USA, Japonia, UK si Canada.
www.barmania.ro