De Citit : Recomandări

Sticla de vin – Savoare si culoare intr-o sticla de vin

| 09 martie

Cu totii intalnim un vin, o sampanie, un coniac, aproape orice bautura ce ne incanta, pe care o gasim introdusa intr-un recipient, numit sticla. Avand forma si culoare perfecta sticla ajuta bautura sa se mentina decenii intregi.
Va voi spune mici secrete ale producatorilor de vin si sampanie, de ce acestia imbuteliaza bauturile in sticle ce au diverse forme si diferite culori ale sticlei. De aici ne vom da seama de calitatea unui vin, inainte de a-l cumpara sau daca un anumit vin se preteaza a fi imbuteliat in sticla respectiva ori nu.
Sticla in sine, ca si material nu degaja aroma vinului, nu-i schimba culolarea si nici proprietatile. Impactul care il avem in momentul in care dorim sa cumparam o sticla de vin de pe raft, este culoarea sticlei. Cu cat sticla este mai inchisa la culoare, cu atat aceasta se preteaza la vinurile care sunt predestinate invechirii, (durata medie a unui vin alb este pana la 5 ani, cel roze 1-2 ani, iar cel rosu intre 8-20 de ani, in functie de producator). Sticla de culoare inchisa are rolul de a nu permite luminii sa treaca in interior pentru a nu deteriora vinul.
Vedem la vinurile albe, o culoare verzuie a sticlei, culoare pe care o intalnim si la vinurile rosii cu o durata de ,,viata” mai scurta, pana la 4-5 ani. La vinurile roze sticla este alba avand in vedere cat de scurta este ,,viata” unui vin roze, el fiind bun doar in anul recoltei sau poate anul urmator. Adanciturile din partea de jos a sticlei au si acelea un rol important pentru vin.
Normal ar fi la vinurile rosii destinate invechirii, pe langa culoarea inchisa a sticlei, adancitura sa fie cat mai pronuntata, pentru a putea permite sedimentelor sa se depuna, in partea de jos a sticlei.
www.culturavinului.ro