Despre vin si mancare pe intelesul tuturor
Imi pare rau ca v-am tinut atata timp cu vacanta mea, dar ‘’concediul meu’’ a fost mai prelungit decat al vostru, din cauza ca am cautat ‘’linistea’’ in domeniul meu si cred ca am gasit-o pentru moment in Oradea, la Restaurant&Delicatessen Graf. Am fost foarte prins cu ceea ce inseamna gastronomie si nu arta culinara, cum eram obisnuiti pe vremea de dinainte de ’89. Am invatat multe lucruri de la un om care stia sa te asculte ore intregi, dar care in zece minute iti spunea unde gresesti mai bine decat un psiholog, iar acel om este Chef – Nicolas Delgado.
Am invatat sa vad ce este bucataria la nivelul stelelor Michelin, stele dupa care ravnesc majoritatea restaurantelor din Romania si nu isi dau seama cat drum prin tunel este de strabatut pana sa ajunga sa vada luminita de la capatul acestuia. Acum ca stiti din numerele trecute, cum sa citim o eticheta, sa apreciem un vin, sa tinem paharul in mana, sa facem diferenta intre spumant si champagne, sa traim alaturi de un trabuc si sa-l lasam sa moara cu demnitate, in continuare vom invata sa asociem mancarea cu vinul si nu mancarea gastronomica, ci cea cu care ne intalnim cu totii prin restaurantele clujene si sa avem un reper de unde sa pornim in momentul comandarii unui vin ospatarului care il serveste si din pacate nu somelierului, care nu este atat de apreciat inca in restaurantele din Romania, ca sa nu zic din Cluj.
Vom vedea ce inseamna un vin rose, unde il incadram ca si sortiment in cadrul pranzului sau cine pe care o avem in interes de business sau chiar de placere intr-o companie placuta.
Vom invata sa criticam mancarea, asocierea vinului cu mancarea cat si aspectul acesteia. Abia astept sa ne auzim data viitoare, sa incepem ‘’cursurile’’ despre vinuri si mancare intr-un un ritm mai concret, mai simplu si pe intelesul tuturor.
Pana atunci, numai ganduri bune de la un sommelier.
www.culturavinului.ro