De Citit : Recomandări

Iz proaspat de Slow Food – Slow Food Tara Fagarasului

| 23 februarie

In intreaga tara incepe sa se simta iz proaspat de Slow Food. Am simtit cum incepe sa dispara mirosul de fast food, la doua intalniri ale convivium-urilor Slow Food din Romania. Una a fost la Fagaras si a doua la Alba Iulia.
La Fagaras a avut loc lansarea oficiala a Slow Food Tara Fagarasului. Ceremonia a avut loc intr-o pensiune din centrul Fagarasului, unde au fost invitati reprezentanti ai tuturor convivium-urilor din tara. S-ar putea sa vi se para ca noi, slowfood-istii, suntem o ginta de ciudati si asta pentru ca pe mesele noastre nu sunt decat produse de sezon, preparate ca la bunica acasa. La Fagaras am avut slaninuta, carnaciori, branza uscata, mamaliga, muraturi si dulciuri traditionale.
Ce ziceti de merele coapte invelite in foietaje, scaldate in sos de miere? Sucurile erau complet naturale, din muguri de pin sau visine. Nimic cu conservanti, nimic cu aditivi, nimic cu coloranti. Pe peretii pensiunii erau fotografii artistice, de o rara frumusete, care urmareau parca, un scenariu de film antropologic; porturi, gospodarii traditionale, frumuseti ale naturii foarte dramatice a |arii Fagarasului.
Va mai amintiti de gustul prunelor uscate, sau de crusta tare a painii de casa, coapta in cuptorul de pamant? Dar de dulceata de nuci verzi? Ele toate mai exista inca si niste grupuri de oameni de pe intreg cuprinsul tarii, le apreciaza si le vaneaza ca pe niste adevarate trufe, ce sunt.
Si cum cu o floare nu se face primavara, in numarul urmator o sa va povestesc despre Alba Iulia.
Ce e un convivium? Pai e din latina si inseamna „banchet”, „sarbatoare” sau mai larg, „trai impreuna”.
www.slowfoodclujtransilvania.com