De Citit : Recomandări

Fine dining – Tehnica servirii vinului

| 21 martie

Fiecare restaurant are reguli interioare privind modul de servire a bauturilor reguli care de multe ori, respecta o traditie bazata pe specificul restaurantului. O categorie aparte de restaurante este reprezentata de serviciul cunoscut sub denumirea de “fine dining”. Desi majoritatea restaurantelor scumpe pretind a face parte din aceasta categorie, doar putine indeplinesc conditiile necesare, din punct de vedere al serviciului oferit.
Cunoasterea modului in care vinul trebuie servit corect este o necesitate.
Sticla trebuie prezentata intotdeauna in dreapta gazdei, care este persoana care a comandat-o. Eticheta trebuie sa fie vizibila, prezentata in sus, iar numele vinului si anul de productie trebuie spus clar si precis. Sub sticla trebuie sa existe un material textil, care in general este alb. Capsula de plumb sau plastic, trebuie taiata sub buza gatului sticlei. Dupa acceptul obtinut din partea gazdei, capsula trebuie taiata si inlaturata. Apoi gura sticlei trebuie stearsa cu materialul textil de mai sus.
Tirbusonul trebuie pozitionat si introdus exact in centrul dopului, dupa care, printr-o miscare in sensul acelor de ceasornic, se incepe perforarea dopului. Tirbusonul standard are cinci spire. In momentul in care s-a ajuns la cea de-a patra spira, miscarea trebuie oprita. In caz contrar, dopul va fi perforat in partea opusa. Printr-o parghie facuta cu ajutorul buzei sticlei, dopul este extras pana cand aproximativ 90% din suprafata sa este in exterior.
Restul dopului este scos prin apucarea acestuia cu degetul aratator, mijlociu si cel opozabil. Zgomotul facut la iesirea dopului din sticla trebuie sa fie practic inexistent.
Cu mult timp in urma, anumite persoane obisnuiau sa inlocuiasca vinurile de valoare cu vinuri mai putin scumpe, in vederea obtinerii unui profit. Pentru eliminarea oricarui dubiu dopul trebuie prezentat gazdei pe o farfuriuta, in vederea confirmarii faptului ca numele producatorului este acelasi cu numele de pe eticheta sticlei. Apoi se va sterge din nou gura sticlei. Prin partea dreapta a gazdei se va turna in paharul acesteia o cantitate mica de vin (15-25ml.) in vederea degustarii.
www.culturavinului.ro