Sursa de provenienta a mancarii a devenit recent subiect de stiri si din aceasta cauza tin sa vorbesc putin despre importanta acestui subiect, in contextul industriei alimentare si legătura cu organizatia Slow Food Cluj. De unde, de cind si de la cine sunt principalele intrebari care ar trebui sa stea la baza deciziei cand alegem mancarea.
O intrebare suplimentara foarte importanta este: cat de mult a trebuit sa calatoreasca aceasta mancare? Distanta medie pe care o parcurg legumele pentru a ajunge in magazine este tot mai mare in fiecare an: Polonia, Grecia, Africa de Sud, Brazilia. Sa alegem produse sezoniere si de productie locala sau regionala poate rezolva aceasta problema. O alta intrebare este cand a fost culeasa aceasta mancare si cum a fost transportata.
Daca cumparam vin sau muraturi atunci varsta inaintata a produsului este o calitate dar nu cand vine vorba de mere, mere care poate sunt din recolta de anul trecut si au petrecut un an intr-un buncar. Problema vechimii alimentelor si a conservantilor si stabilizatorilor poate fi solutionata tot cu o vizita la piata.
Slow food ca organizatie informala internationala promoveaza mancarea curata, buna si corecta. Curata – care sa nu ne dauneze noua sau mediului nici in momentul nici dupa momentul consumului; buna – care sa fie gustoasa; si corecta – producatorii sa primesca pretul corect pe mancarea comercializata, deoarece de cele mai multe ori mancarea produsa natural, fara scurtaturi chimico-alimentare, e mai scumpa. Multe dintre aceste calitati sunt continute in produsele alimentare traditionale sezoniere si de provenienta locala.
Richard Brown Slow Food Cluj Transilvania