Simplu: ca sa supravietuim. Intrebarea importanta e de ce mancam ceea ce mancam. Aici raspunsurile sunt destul de numeroase si tin de argumente economice, de statut social, de educatie etc.
Pe perioada verii, cand am stat in Romania, m-am intrebat de ce romanii simt aceasta nevoie sa se alature culturii vestice de fast food renuntand la o traditie culinara foarte valoroasa? Lucrand pentru Transilvania Fest am fost foarte norocos sa petrec destul de mult timp alaturi de un grup de voluntari implicati in organizarea festivalului. Printre alte activitati, m-am oferit sa gatesc pentru ei (30 de persoane). I-am intrebat ce vor sau ce le place sa manance.
Am fost socat sa ii aud pronuntand cuvantul care incepe cu F: fast food. Nu cred ca ar trebui sa lasam corporatiile de azi sa manipuleze tinerii sa devina populatia obeza de maine, asa ca le-am propus sa gatim impreuna versiuni locale ale unui meniu fast food. Am folosit doar ingrediente de provenienta locala si am facut totul de la zero.
Hamburgerii nostri erau facuti cu faina locala si cu ingrediente cumparate de la oamenii din sat. Tinerii au descoperit in acest fel nu doar ca mancarea gatita de ei era mai buna – nutritiv si ca gust decat mancarea lanturilor de fast food, dar si faptul ca trebuie sa fii constient in momentul in care cumperi mancare gata pregatita ca, de fapt, predai controlul asupra corpului tau (si al banilor, evident) altcuiva, care nu este neaparat obligat sa ofere ce e mai bun sau sa apere interesele tale de sanatate pe termen lung.
Sigur, cel mai important lucru pentru ei a fost ca s-au distrat, s-au imprietenit si au invatat sa faca ceva de mancare.
Richard Brown – student Univeristatea Oxford Brookes, Presedinte al Societatii Studentesti Bacchus, membru al Slow Food Cluj Transilvania
www.slowfoodcluj.ro