De Citit : Recomandări

Coniacul, o bautura ce merita savurata

| 09 februarie

Coniacul este acea bautura ce provine din distilarea vinului. Se numeste coniac doar acel vin distilat care se produce in zona Cognac din Franta. In restul lumii se numeste Brandy, iar la noi in tara se numeste Vinars, iar in Moldova Divin. Mai este si Armaniacul, la fel un distilat produs din struguri in zona Armagnac din Franta. Diferenta dintre coniac si armaniac este data de distilare: coniacul este distilat de doua ori, armaniacul este distilat o data.
Soiul de strugure folosit la producerea coniacului este colombard. Inainte de aparitia filoxerei (boala a strugurelui aparuta in sec XVIII), se folosea flont blanc.
Pentru producerea cognacului se folosesc mai multe amestecuri de distilat, numite eau du vin. Distilatele se pun in butoaie de stejar si sunt lasate la invechit diferiti ani. Ce vedem pe sticla:

VS – inseamna invechit pana in 5 ani;
VSOP – invechit pana la 7 ani;
XO – invechit peste 9 ani.

Ce se evapora din butoaie se numeste Angel share (partea ingerilor). Pe an se evapora in jur de 4% din volumul coniacului. Intr-un butoi se pun 225 litri de distilat. Pentru a ajunge la 40% alc. vol. peste coniac, se adauga apa distilata.
Cei de la Hennessy sunt printe cei mai mari producatori de coniac din lume.
La gamele de lux, ei folosesc diferite eau du vin:

Paradis – 100 eau du vin pana la 100 ani
Richard – 100 eau du vin pana la 150 ani
Ellipse – 7 eau du vin pana la 200 ani
Beaute du Siecle – 100 eau du vin peste 250 ani

Un lucru sa stiti: nu consumati coniacul pe post de bautura aperitiv, el este o bautura digestiva si se consuma intotdeauna dupa servirea mesei.
Coniacul cel mai bine se asociaza cu un trabuc. In functie de vechimea coniacului alegem un trabuc cubanez, acestea fiind mai tari si mai bine definite, iar daca coniacul este VS sau VSOP alegem cel mai bine un trabuc din Republica Dominicana, ele fiind mai soft.
www.culturavinului.ro