De Citit : Recomandări

Cocktail-uri celebre

| 11 iulie

Mai Tai
Mai Tai este probabil alaturi de Zombie cel mai celebru Tiki Cocktail de pe mapamond. Desi eu personal am preparat acest cocktail si in urma cu 10-12 ani, succesul acestuia in Romania a ajuns abia acum intr-o reala ascensiune. Tiki Cocktail sunt o categorie de cocktailuri tropicale, Caraibiene caracterizate in general prin continutul abundent de fructe, iar ca baza alcoolica regasim Romul sau diferte tipuri de Aguardiente. Cultura Tiki este o conceptie romantata de decoruri ale unor culturi primitive tropicale in special din Polinezia. Paharele Tiki reprezinta figurine a diverse zeitati polineziene.
Denumirea Mai Tai provine din tahitiana si s-ar traduce “din afara lumii”. A luat nastere la mijlocul anilor 1940 in U.S., iar doi celebrii proprietari de baruri isi disputa originalitatea acestuia: Don The Beachcomber care detinea din 1933 un mic restaurant in Hollywood si Trader Vic Bergeron care deasemenea detinea din 1930 un restaurant in nordul Californiei numit Hinky Drink.
Retetele originale au suferit schimbari de-a lungul timpului, insa azi, conform International Bartender Association –“the official cocktails”, aceasta este: 40ml. white rum, 20ml. dark rum, 15ml. orange curacao,15ml. orgeat syrup,10ml. fresh lime. Se agita in shaker cu gheata se toarna intr-un pahar inalt peste gheata cuburi sau pisata si se orneaza cu o felie de anans, frunze de menta si coaja de lime. Cel mai scump Mai Tai din lume se serveste la Hotelul Merchant din Belfast si costa 1400 $.
Doar acolo se mai gaseste o singura sticla din romul Wray and Nephew Rum folosit la reteta originala din 1944. Faptul ca evolutia este continua este valabil si in cazul Mai Tai pe care il putem gasi si sub diverse alte forme si metode de preparare insa respectand conditia esentiala de a-si pastra ADN-ul.
In aceasta vara, de exemplu, in locul meu preferat din Piata Muzeului, Mai Tai se serveste frapat sau frozen intr-un pahar ultra generos si mai contine si suc de ananas.
Celor care nu l-ati incercat, va recomand sa-l descoperiti singuri, sa-l savurati cu placere si intotdeauna cu responsabilitate.
www.barmania.ro