De Citit : Recomandări

Ce vin la ce mancare

| 16 mai

Vinul se serveste intotdeauna inaintea preparatelor pe care trebuie sa le insoteasca. Gazda trebuie sa se asigure ca vinul respectiv nu prezinta nici un defect. In restaurante, mai intai se ofera vinul spre degustare persoanei care a comandat masa, dupa care se continua servirea avand grija ca intotdeauna eticheta sticlei sa fie bine vazuta de cel servit. Exceptie fac mesele de protocol, unde vinurile se degusta de catre organizatori.
Capacitatea de a alege vinul cel mai potrivit in functie de preparatele alese si de gustul sau personal este unul dintre criteriile cele mai importante la care trebuie sa raspunda gazda. Asocierile cele mai reusite intre vinurile si preparatele servite la o masa se realizeaza pe baza caracteristicilor de gust, savoare si arome ale acestora.
Exista traditii si obiceiuri dupa care se asociaza vinurile si preparatele, dar practicile moderne au demonstrat ca sunt acceptate si asocierile mai neobisnuite (unele vinuri rosii la preparatele din peste).
La servirea gustarilor sau inaintea lor se recomanda bauturile aperitiv, precum si vinurile albe, seci, demiseci, licoroase, inclusiv sampania. La servirea supelor, cremelor,ciorbelor si borsurilor nu se recomanda vinuri. Prin exceptie, la unele ciorbe concentrate din peste si crustacee se poate servi un vin alb sec sau demisec.
La servirea preparatelor din peste sau fructe de mare se pot recomanda vinurile albe seci sau demiseci. Cu cat preparatul este mai consistent, cu atat vinul trebuie sa fie mai plin, mai corpolent. La servirea antreurilor se recomanda vinuri albe demiseci si vinuri roze.
La servirea preparatelor de baza mancaruri si fripturi se recomanda, in general, vinuri rosii; la carnurile albe, vinuri rosii buchetoase, usoare; la carnurile rosii, vinuri rosii pline, generoase si puternice; la vanat, vinuri rosii seci, vechi, de calitate superioara, mai fine la vanatul cu pene si mai tari la vanatul cu par.
La servirea dulciurilor se recomanda vinuri semidulci si dulci, licoroase si parfumate. Sampania acopera cele mai diverse cerinte.
La servirea cafelelor se recomanda bauturi digestive, coniacuri, lichioruri si, cateodata, rachiuri fine de fructe.
www.culturavinului.ro