Sommelierul este un profesionist al unui restaurant sau al unui magazin de vinuri. Rolul sau este acela de a sfatui clientela in ceea ce priveste alegerea bauturilor si de a asigura servirea lor.
Notiunea de somelier nu se refera strict la servirea vinului ci presupune mai mult decat atat. Sommelier inseamna persoana care serveste toate bauturile distilate (spirtoase), cafeaua si mai ales cigaruri si trabucuri, fiind nevoit sa cunoasca si legatura dintre acestea din urma si renumita bautura digestiva intitulata ‘’cognac’’. Acesta trebuie sa stie cum sa asocieze diferite bauturi comandate cu preparatele culinare din restaurantul in care lucreaza in functie de dorintele clientului.
Multa lume ma intreaba: daca cineva iti comanda un vin, inainte de a comanda mancare, acesta se mai poate asocia cu mancarea? Raspunsul este: de ce nu…. Clientul fiind hotarat ce sa bea, e de datoria noastra sa-i recomandam preparatul care se potriveste cu vinul cerut si nu invers asa cum se asteapta toata lumea.
Cum spune bunul meu prieten sommelier Sergiu Nedelea : ‘’Daca stii misterul facerii vinului, daca gusti si recunosti vinurile, daca stii sa fii intelept si sa astepti vinurile, daca stii istoria vinurilor, daca te intereseaza lumea vinurilor, daca esti un curios al vinurilor, daca vrei intotdeauna sa ai un client satisfacut, fie ca este amator de vinuri sau nu, daca stii toate acestea fara sa devii vanitos, orgolios si ingamfat, atunci vei fi sommelier… ‘’
Acum ca stiti ce inseamna aceasta meserie nobila am sa va tin in suspans pana peste doua saptamani cand va voi spune despre istoria champagniei (cum a aparut, din ce tipuri de struguri se face, cum se serveste, etc.).
Pe data viitoare, numai ganduri bune de la un sommelier, Vlad Muresan