Un subiect sensibil care ma “doare” de multa vreme este: “ Cand si de ce sa lasam bacsis?”
Departe gandul de a da lectii sau mai grav, de a poza in lupul moralist, insa in opinia mea si a multor colegi de-ai mei lucrurile stau in felul urmator: multi dintre colegii nostri de breasla, barmani si ospatari deopotriva, cred ca doar simpla lor prezenta la locul de munca, dupa bar sau in sala, impune ca la fiecare nota de plata sa i se lase ceva”. Cu cat nota de plata este mai mare cu atat “pretentiile” cresc. Dragii mei, bacsisul/ciubucul/tips-ul nu trebuie sa fie altceva decat o recompensa, o multumire pentru profesionalismul, ospitalitatea, promptitudinea, eleganta, jovialitatea, caldura, placerea cu care am fost tratati in localul respectiv.
O recompensa pentru un serviciu deosebit, pentru o experienta care ne-a fost oferita de catre personalul acelei locatii. Bacsisul nu este obligatoriu si nu i se cuvine oricui! Vreau totodata sa atrag atentia asupra unui aspect care mi se pare foarte important: prin simplul fapt ca noi recompensam mereu, rotunjim nota de plata indiferent daca trebuie sau nu, nu facem altceva decat sa incurajam “mercenariatul”, lipsa de profesionalism, servicii mediocre, aroganta, fara sa impulsionam in vreun fel ridicarea standardelor si nivelului profesional al acestei tagme.
Ar trebui sa fim mult mai atenti la acest aspect pentru ca sunt si unii care ne saluta cu zambetul pe buze, ne fac recomandari din meniu, ne consulta in legatura cu gusturile noastre, ne fac sa ne simtim in largul nostru, ne demonstreaza ca fac cu placere si pasiune ceea ce fac, ne ofera tot restul inapoi dupa achitarea notei de plata, ne saluta si ne multumesc politicos la plecare de fiecare data. La acestia putem observa cu ochiul liber faptul ca s-au instruit sa faca acest job la un nivel inalt.
Deci, cui si pentru ce “multumim”?!
www.barmania.ro