De Citit : Interviuri

Barmania – Interviu cu Sergiu Biris

| 25 ianuarie

1. Cum si cand a inceput proiectul Barmania? Care este scopul acestui proiect si unde anume se indreapta?
Proiectul Barmania in Cluj-Napoca a luat finta oficial in luna mai 2011, cand subsemnatul, impreuna cu Mihai Tarcea ne-am alaturat colegilor nostri de la Bucuresti, Mihai Panfil si Bogdan Nicolae, fondatorii Barmania in urma cu aproximativ 6 ani. Barmania este un suport pentru specializarea barmanilor si are ca scop principal cresterea nivelului profesional si a cunostintelor barmanilor din Romania, propunandu-si sa devina cea mai competitiva companie din tara in domeniul bartending-ului, oferind servicii de training, cursuri pentru barmani, cursuri Barista, consultanta, catering pentru evenimente si, nu in ultimul rand, show!
2. Pe ce puneti accent in sesiunile de training? Unde pot gasi informatii suplimentare cei care isi doresc sa participe la astfel de training-uri?
Calitate, profesionalism, ospitalitate, cunostinte avansate in domeniul bartending-ului, lucru in echipa, atitudine pozitiva, performanta si comunicare eficienta sunt doar cateva din valorile pe care le impartasim colegilor nostri barmani si nu numai. Informatii despre Barmania si ceea ce facem noi se pot obtine accesand www.barmania.ro
3. Care este piata pentru serviciile de “consultanta bar”? Este deschisa lumea din Cluj la asa ceva?
Piata pentru serviciile de consultanta este in plina ascensiune, pentru simplu fapt ca proprietarii de localuri isi dau seama ca pana la urma serviciile vor face diferenta, si ca daca nu se va pune accent si pe calitate si profesionalism investitiile lor pot fi compromise de la inceput. Suntem optimisti si entuziasti ca lucrurile se vor schimba mult in bine daca vom munci mai mult si mai responsabil. Nu este usor, dar aceasta este calea spre succes, iar exemplele din alte tari ne sustin cauza.
4. In ce specialitati se remarca barmanii nostri clujeni? In Cluj-Napoca exista probabil cea mai mare comunitate barista din tara.
Barista clujeni sau care activeaza in Cluj s-au facut remarcati la toate competitiile in ultimi ani, unul dintre cei mai buni barista din Cluj si din Romania s-a mutat recent la Berlin, unde are parte de o apreciere imensa in coffee shop-ul in care lucreaza. De asemenea, mixologia este un domeniu la care suntem foarte bine pozitionati. Sunt multi barmani care au potential si trebuie sprijiniti, calauziti si mai devreme decat ne asteptam vom avea rezultate vizibile.
5. Ce noutati si surprize aveti pentru barmani si cititorii nostri?
La sfarsitul lunii in curs vom lansa o competitie adresata in prima faza tuturor barmanilor care activeaza in Cluj-Napoca. Este un proiect nou in Romania, pe care dorim sa-l extindem in toata Transilvania si de ce nu, sa devina o competitie nationala. Barknology este o competitie de cunostinte generale care atinge toate ramurile bartending-ului si se adreseaza tuturor barmanilor din orice tip de locatie. Scopul este crearea unei comunitati solide si cresterea profesionalismului prin acest tip de provocare.
6. Cu aceasta ocazie dezvaluim cititorilor nostri ca vom incepe o colaborare prin care ne vei furniza un articol la fiecare aparitie a revistei. Spune-ne cateva subiecte despre care ne vei scrie.
Voi incerca sa impartasesc din propria experienta informatii utile tuturor despre cafea, bere, cocktailuri, trend-uri in ascensiune, ospitalitate, despre alcool si responsabilitatea sociala si multe alte aspecte ale acestei industrii a ospitalitatii. Este o provocare pe care o accept cu mare placere si mult entuziasm, iar faptul ca mi-ati acordat aceasta oportunitate ma onoreaza si tin sa va multumesc pentru incredere.