De Citit : Editoriale

Vorbe de Kriza

| 27 mai

Unde se vede ca ceea ce stim mai bine si mai bine e sa scoatem pamblici pe nas.

Asa deci, ce am inteles pana acum din kriza? Vreau sa spun, in afara de faptul ca este cuvantul bun la toate, care justifica orice forma de incompetenta, trecuta, prezenta si viitoare a celor care conduc treburile unei tari in folosul personal… Pai sincer sa fiu, mai intai nu am inteles nimic si am declarat sus si tare, ca taranul care se zgaia la girafa, ca asa ceva nu exista! Drept e ca nici nu era nimic de inteles.

Pai cum, te chinui atatia ani pe vremea comunismului, avand de ales intre salamul cu soia si frustrarile exilului, mai astepti cativa ani buni pana sa se termine cu democratia originala si sa intri cu adevarat in economia de piata, Europa iti face o deschidere mica si tie, pe usa din dos, incepe treaba sa mearga cat de cat, iti gasesti ceva mai decent de lucru dupa capsunarit, incepi si tu sa-ti cumperi una-alta, casa pe bani multi si rate pe 30 de ani, vrei sa te plimbi, sa-i oferi copilului un viitor mai bun…si bum! A venit kriza si esti falit… Nu, clar ca asa ceva nu se poate. Si atunci gasesti explicatia: kriza asta a fost aranjata! A, da? De cine ma rog si cu ce scop? Pai ia sa vedem, cine profita de pe urma situatiei? Nu multa lume.

Tuturor le-ar fi convenit sa se invarta treaba ca mai inainte, pentru ca acolo unde tie ti se parea ca ai castigat ceva, si chiar iti mergea mai bine, baietii destepti de prin toata lumea aveau de castigat de o suta de ori mai mult. Asa ca nici o grija, acum e doar o pauza, in care cei care au vandut foarte scump lucruri pe care tu te-ai grabit sa le cumperi pe credit, pentru ca munca ta nu mai valoreaza mare lucru, isi trag profitul de la stat, adica tot de la contribuabili, dupa care lucrurile o vor porni ca mai inainte… pana la Kriza urmatoare! Solutii? Poate numai niste pamblici scoase pe nas!