De Citit : Editoriale

Valul „stupid shake”

| 21 februarie

Cine nu a auzit in ultima vreme, oare, de Harlem Shake?
Internetul vuieste de filmulete in care niste pierde-vara sau indivizi, care fiindca nu au altceva mai bun de facut in timpul liber, s-au apucat (ne)serios sa se dea in spectacol. Dar nicidecum ca la circ, acolo poti regasi macar un program artistic, adrenalina, show. Pe micile ecrane deschise pe Youtube, insa, o mana de 6 persoane, sau in unele cazuri de sute de persoane, am avut ocazia de a urmari iar si iar si iar si din nou iar mama stupizeniei dusa la extrem. O stupizenie virala, publica.
Omul, o fiinta capabila sa copieze cu usurinta o tampenie, dar incapabil sa isi dea silinta in a face ceva constructiv, a luat una bucata camera video, a indreptat-o spre el si a pornit-o, dupa care a inceput sa miste din solduri in fata si-n spate. Dupa cateva secunde au mai venit niste amici in fata camerei pentru a se prosti, ca pe filmarile de la o oarecare petrecere la cabana, cand toti sunt beti si vor sa iasa in evidenta. Atunci sunt, cel putin, inconstienti. Pana in prezent, zeci de mii de persoane au participat la realizarea unui filmulet copiat la secunda, pe aceeasi piesa, cunoscut dupa denumirea de (dansul) Harlem Shake. Putini stiu, insă, ca un asemenea dans e mult mai profesionist si necesita chiar si un antrenament.
Nu mi-am propus sa descriu cum sunt realizate tehnic aceste filmulete (nu ca ar fi ceva extrem de complicat), care au invadat cu miile internetul in ultimele zile, ci sa imi exprim aversiunea fata de usurinta cu care acestia s-au deschis in fata unui asemenea… lucru? eveniment? cum sa-i zic? O pierdere de vreme. Initial ramasesem socat de usurinta cu care niste tineri care habar nu au sa imite corect limba romana care, sinceri sa fim, e la fel nu de ieri, de azi, stiu sa imite o stupiezenie prin care, spun ei, se destind, sunt open-mind, sunt cool. Dar a imita inseamna, prin definitie, a considera ceva/pe cineva ca fiind demn de urmat. In cazul de fata, valul "stupid shake" e dovada vie a faptului ca suntem o "cultura" careia ii place nu doar circul de la TV, din politica ori in comentariile de pe diverse forumuri, ci si la birou, in parc sau, exemplul dat de clujeni, in tramvai.
www.raduneag.com