De Citit : Editoriale

Un Henry Miller cubanez

| 29 iulie

sau despre placerile sexului

Pedro Juan Gutiérrez, Animal tropical, Editura 3, traducere din spaniola si note de Ana Maria Tamas. Dupa marele succes avut cu romanul autobiografic Trilogie murdara la Havana (aparut anul trecut tot la Editura 3) autorul cubanez, interzis multa vreme in tara sa, s-a gandit ca n-ar fi rau daca si-ar povesti aventurile erotice acum, cand este un barbat de cincizeci de ani. Din roman putem afla cum se fut cubanezele, mai bine zis mulatra Gloria, dar si suedezele, deoarece autorul primeste o invitatie in Suedia, pe care o onoreaza si o onoreaza si pe Agneta, suedeza care ii facilitase vizita.
Deoarece e vara si cald ca si in Cuba, iata un scurt citat despre bucuriile fututului: „In doua minute suntem deja in pat, in pielea goala. Facem un saizeci si noua ca sa ne incalzim. Mereu ii miroase pasarica. Un miros puternic, deloc discret. E mulatra, dar miroase a negresa. Minunat. Nu pot sa ma desprind de ea. Ne lingem ca doi diavoli.” Pedro Juan se hotaraste s-o penetreze: „Cand o patrund, se dezlantuie. Isi ridica picioarele cat poate de sus. Si le tine cu mainile si imi zice: «Bag-o pana la capat, fir-ai tu al dracu’ lasa-ma grea, asa, asa sa ma doara. De ce ti s-a facut asa de mare? Vai, mi-a ajuns pana la buric. a…a Pe zi ce trece o ai tot mai lunga si mai groasa, asa pana la capat, nenorocitule, nebunule, jigodie»“
Si, ganditi-va, nenorocitul avea cincizeci de ani. Ei, bine, dupa mai multe scene asemanatoare, autorul pleaca in Suedia, in schimb de experienta. Dupa ce afla cum e cu suedezele se intoarce in Cuba lui murdara, saraca si comunista. Stia el ceva, pesemne.