De Citit : Editoriale

TIFF 2014 – Clujul prinde viață!

| 30 mai

De vineri 30 mai Clujul prinde viață! Timp de zece zile se agită, se înghesuie, se culturalizează așa cum poate o face numai o dată pe an. Cu ocazia celei de-a 13-a ediție, TIFF-ul are grijă să umple vechile cinematografe din oraș, să ne uimească cu proiecții speciale și filme cu adevărat deosebite, filme pe care nu poți să le vezi ușor pe parcursul anului. Cu 217 filme din 55 de țări și circa 700 de invitați români și străini, TIFF vrea să ne arate de ce devine de la an la an mai bun. Ne arată de ce trebuie să susținem un asemenea festival și de ce, timp de zece zile toată lumea vorbește despre filme și evenimente ce țin de această lume minunată a cinemaului. Chiar dacă a fost părăsit de cel mai mare lanț de cinematografe de la noi din țară(rușine celor care știu să aducă doar filme de duzină și nu sunt în stare să sprijine un asemenea festival), TIFF și-a găsit locații noi (Depozitul de filme de pe strada Maiakovski, Cercul Militar, Universitatea Sapientia) și promite un spectacol pe cinste.
Deschiderea oficială se va face ca de obicei în Piața Unirii, în aer liber (sper că vremea va ține cu festivalul) cu o proiecție excelentă, Philomena – film important la premiile Oscar de anul acet cu Judy Dench în rolul principal. Pe covorul roșu la TIFF va putea fi admirată Debra Winger, actrița de Oscar distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră, Anamaria Marinca, protagonistă în SF-ul Europa Report, Olimpia Melinte, una dintre revelațiile anului în Spania, pentru rolul din Canibal, sau Cristina Flutur, membră a juriului competiției. Actrița din După dealuri va juriza alături de Nik Powell, directorul National Film & Television School din Londra, Michael Kutza, directorul Festivalului Internațional de Film de la Chicago, János Szász, regizorul lui The Notebook, aflat pe lista scurtă la Oscar și distins cu Globul de Cristal la Karlovy Vary, precum și directorul de imagine Giora Bejach, multi-premiat pentru Lebanon. Renumitul cineast polonez Krzysztof Zanussi va fi premiat pentru întreaga carieră, iar actorul Florin Zamfirescu va primi Premiul de excelență.
Secțiunile principale – Competiție, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Ziua Maghiară, EcoTIFF – se întorc și anul acesta, dar apar și unele noi. Ochi pentru Ochi, ne aduce filme despre răzbunare, Suspecții de serviciu, reunește filmele unor foști concurenți ai TIFF, iar Midnight Delirium vine cu filme horror, la miezul nopții. Programul Cinema, mon amour va fi dedicat filmelor despre inițiativele de a salva cinematografe, în cadrul campaniei „Salvați Marele Ecran!”. Pe lângă aceste secțiuni trebuie să menționăm rubrica FOCUS, rubrică care propune să aruncăm o privire peste producții din Irlanda, Cehia, dar și peste cele ale noului film german. Nu trebuie neglijată nici secțiune Umbre Scurtmetraj, unde vom fi martorii celor mai terifiante povești scurte.
Toate aceste rubrici conțin sute de filme excepționale, dar cred că e imposibil să le vedem pe toate. De aceea la final de rubrică, vă las cu recomandările noastre, cu filmele ce nu trebuie ratate sub nicio formă: Philomena, Boyhood (un film experiment filmat timp de 12 ani de Richard Linklater, regizorul care ne-a oferit Before Sunrise, Before Sunset și Before Midnight), Everything we loved, Stockholm, Kraftidioten, Calvary, Love is strange, Trece și prin perete (în regia lui Radu Jude), Enemy (cu Jake Gyllenhaal și regizat de Denis Villeneuve), The Babadook, Viva la Liberta, Magic Men, Europa Report, Walesa, An Officer and a Gentleman și clasicul 1984 (după celebra carte scrisă de George Orwell).
Vizionare plăcută!