De Citit : Editoriale

Plictisiti de tromboane, romanii au ales Tuba

| 11 iunie

Cand tara merge prost, iu-huu, o tine tot intr-o cantare

Oare am eu o iluzie, sau chiar exista o legatura intre intensitatea frustrarilor nationale si frecventa cantarilor de liga mondiala. Bucurestiul are, in ultimele saptamani, un ritm halucinant: daca ziua-si canta supararea zeci de mii de enervati pe Boc, seara se intalnesc 10000 de fericiti ca le canta Bob.
A, ca veni vorba: m-a admonestat un cititor in legatura cu textul despre Bob Dylan de saptamana trecuta: „vezi, ma, ca n-a avut nici o legatura ce ti-a povestit amicul tau Ducu ca s-a petrecut la Londra cu ce-a facut Bob la Bucuresti?“ Avea dreptate si el, si amicul Ducu: cu Dylan poti avea ghinion. Sau, ca la Bucuresti, dimpotriva. In ce ma priveste am fost acolo mai intai pentru idol, abia apoi la un concert. Am avut noroc sa ma bucur de amandoua ipostazele.
Sambata seara, insa, m-am dus chitit pentru muzica la Green Hours, ca se anuntase mare eveniment de jazz: Tuba Project cu Sam Newsome (soprano sax) invitat special. In traducere asta inseamna un al treilea saxofon de geniu intr-o formula de mare clasa din SUA: Alex Harding (bari sax), Bruce Williams (alto sax), Lucian Ban (piano), Derrek Phillips (drums).
Proiectul, imaginat de Lucian Ban si Alex Harding in urma cu vreo 5 ani, s-a cladit in jurul celui care este Tuba jazz-ului contemporan: Bob Stewart. Ca sa-i asculte, la Green s-au adunat, ca la Termopile, 300 de aparatori ai Bucurestiului cultural. Care au dat lovitura, pentru ca au prins, fara sa stie, o configuratie rarisima: Lucian Ban s-a dat peste cap sa organizeze inregistrarea spectacolului pentru ca nu crede ca va mai prinde vreodata pe aceeasi scena o asemenea selectionata de platina. Sa traiasca baftosii.
Si se cade, neaparat, sa aplaudam Centrul de Proiecte Culturale al Primariei Municipiului Bucuresti (ARCUB) pentru curajul de a ne fi facut un asemenea cadou.