De Citit : Editoriale

Parazitii

| 14 martie

"PARAZIT,-A, paraziti, -te, adj., subst. 1. Adj., s. m. si f. (Organism animal sau vegetal) care traieste si se hraneste pe seama altui organism, caruia ii provoaca adesea daune, boli sau chiar moartea. 2. Adj., s. m. si f. Fig. (Persoana) care traieste din munca altora, care nu produce nimic. 3. Adj. Fig. Care nu are un rol util, efectiv; de prisos, inutil. 4. S. m. (La pl.) Perturbatii electromagnetice de origine externa in transmisiile radiofonice, de telecomunicatii etc., cauzate de fenomene din alte aparate electrice sau din atmosfera. – Din lat. parasitus, germ. Parasit, fr. parasite", definitiile sunt din Dex, asta ca sa nu avem niste vorbe.
A, uitasem, parazit era socotit si un invitat la masa unui bogatas din Roma antica, rolul acestuia fiind de a-l amuza pe stapanul casei. Ca sa va faceti o idee, cam cum era Sarkozy la curtea lui Merkel. Sau Tony Blair pe langa Clinton si apoi pe langa Bush ala junior.
In fine, treaba asta nu ne priveste, importante pentru noi sunt punctele 2 si 3 si pe ele le vom urma in urmatoarele siraguri de cuvinte. Niste Paraziti sunt: politia locala, tabloidul printat, televizat sau internaut, ongurile, reality showurile, secta facebook, bloggerii, asistentele tv, dezbaterile publice (asa de publice ca nu le oberva nimeni), sindicatele (mai putin cele din transporturi), profetii crizelor economice, analistii acelorasi crize, vinul si berea fara alcool, telefoanele verzi deschise de institutii, mms-urile, firmele de resurse umane, Eurovisionul din cauza modului de votare, toate concursurile cu talentati ai neamului (nici macar aia care castiga nu confirma ulterior), parcangiii (si aia si ceilati, stiti voi care)… Lista ramane foarte deschisa. Obiectiva, neobiectiva, ea asteapta sa fie hranita cu paraziti pentru a creste. Uitasem, singurii paraziti utili si tari sunt Parazitii, trupa.