De Citit : Editoriale

Occupy Caragialiana

| 19 ianuarie

Commemorate Eminescu

Stranie intamplare, dar 15 ianuarie – ziua "poetului national al romanilor, Mihai Eminescu", devenita printr-o decizie a Parlamentului (in decembrie 2000) Ziua Culturii Nationale a trecut de aceasta data in subsolul agentiilor de presa si a fost mai de graba ignorata de publicul larg. Un material publicat pe platforma online banipentruarte.wordpress.com (platforma initiata si coordonata de colega mea Raluca Pop) fixeaza mai multe aspecte – fie ele aparent incurajatoare, fie cu adevarat depresive – ale unei astfel de decizii pentru o sarbatoare nationala: "usor antisemit, pe gustul vremurilor pe care le-am trait, libertin, romantic si angajat politic, poet si om de viata, Eminescu este, cum s-ar zice, ofertant pentru o privire critica suculenta asupra a ceea ce mai suntem noi cultural, ce ne mai reprezinta ca natie, relatia pe care o mai avem cu strainii, minoritatile, limba romana, pofta de munca, libertatea de cuget si simtire, soarta poeziei – to name just a few. Eminescu a si trait intr-o perioada interesanta pentru istoria Romaniei, poate si ea putea fi adusa in discutie si facuta o paralela semnificativa cu timpurile pe care le traim acum".
Festivismul ramane insa litera de lege. In acelasi articol, Raluca Pop analizeaza dintr-un unghi critic maniera in care Ministerul Culturii si Patrimoniului National a organizat sesiunea de propuneri de proiecte "spre finantare publica" (sesiune comunicata nu mai devreme de 20 decembrie anul trecut), absenta unui ghid al competitiei, imprecizia comunicatului si, in mod inevitabil, slabiciunile programelor acceptate sa se deruleze de-a lungul unei intregi saptamani. 15 ianuarie a trecut si stim foarte bine cum.
Dincolo de toate celelalte imagini ale protestelor din zilele trecute, cutremuratoare raman fotografiile ce infatiseaza instalatia "umana" din centrul Ca[pitalei, de pe esplanada Teatrului National, unde inspaimantatoarea "Caragialiana" a lui Bolborea si-a gasit in sfarsit ratiunea de a fi in spatiul public.